Florence medeondertekenaar van open brief aan gemeenten over huishoudelijk hulp

3-12-2015
Florence medeondertekenaar open brief aan gemeenten over huishoudelijk hulp

Florence is een van de ruim vijftig zorgorganisaties die de open brief aan de gemeenten hebben ondertekend. De brief is vandaag bij de wethouders, raadsleden en ambtenaren aangekomen. Met de brief wordt de noodklok geluid, naar aanleiding van het dreigende massaontslag bij TSN Thuiszorg.

 

Lage tarieven

Net als onze collega-zorgorganisaties ziet ook Florence hoe het professionele aanbod van huishoudelijke hulp aan zieke of kwetsbare burgers aan het verdwijnen is. De oorzaak zijn de gemeenten die sinds 1 januari 2015 beslissen waaraan de gelden vanuit de Wet op de maatschappelijke ondersteuning aan worden besteed. Er wordt pas geld vrijgemaakt als er geen andere mogelijkheden zijn als mantelzorg. Wanneer er wel professionele huishoudelijke hulp mag worden ingekocht, dan gebeurt dit vaak voor lage tarieven. Daardoor is er nu een gapend gat tussen de cao-contracten van de medewerkers en de tarieven die de gemeenten bieden.

 

Grote zorgen voor cliënten en voor medewerkers

Net als onze zorgcollega’s en medeondertekenaar ANBO, de belangenorganisatie voor senioren, maakt ook Florence zich grote zorgen over de kwetsbare ouderen die zo verstoken blijven van de huishoudelijke hulp die zij nodig hebben én over de werkgelegenheid voor de medewerkers die nu in dienst zijn. Florence wil benadrukken dat op dit moment er nog geen gevaar is voor de cliënten en medewerkers van Florence.

 

In het programma Nieuwsuur vertelt Jeroen van den Oever, bestuurder van zorgorganisatie Fundis, meer over de open brief.

Contact
070 - 41 31 000
Bel mij terug
Naam*
Telefoonnummer*
Ik heb een vraag over:
Vul hier niets in a.u.b.