'Er ontstaat echt snel een band'

'Er ontstaat echt snel een band'

Lisa den Heijer werkt nog niet zo heel lang in de zorg. Ze heeft in een korte tijd al veel meegemaakt. Wat ze opmerkt is veel dankbaarheid en dat mensen graag een praatje willen maken. Zo ontstaat er een band.

De eerste keer dat ik met de zorg in aanraking kwam, is nog niet zo lang geleden. Ik ben begonnen op 11 februari 2020. In deze korte periode heb ik al veel meegemaakt. Wat veel mensen over de thuiszorg zeggen is dat het alleen maar billen afvegen is. Maar het is zo veel meer dan dat!

Dankbaarheid

De mensen zijn namelijk zo dankbaar. Bij een zorgmoment moest ik alleen de steunkousen van mevrouw haar man aan trekken. Mevrouw kwam naar mij toe en zei: "Ik vind het zo knap hoe jullie dit allemaal doen. Jullie moeten maar naar al die mensen en jullie doen zulk goed werk!" Het gaf mij zo'n blij gevoel dat mevrouw dankbaar was alleen al voor het aantrekken van de steunkousen.

Er ontstaat een band

Toen ik voor het eerst bij een mevrouw langskwam om het zorgmoment te leveren stond ze erop, dat ik een koekje, snoepje of fruit moest pakken uit een van haar drie schalen. Toen ik wegging zei ze: "Pak nog maar wat, hoor!" Het geeft je zo'n welkom gevoel. Mensen vragen vaak of je even tijd hebt om wat te drinken. Je merkt dat de mensen behoefte hebben aan een praatje, omdat je waarschijnlijk de enige bent die zij deze dag zien. Hierdoor leer je je cliënten wat beter kennen en merk je dat er een band ontstaat.

Niet vervelend voor mij

Of ik het niet vervelend vond om weer billen te moeten schoonmaken, omdat diegene incontinent is, werd mij een keer gevraagd tijdens een zorgmoment. Het is misschien niet de leukste taak van alle handelingen, maar het is eerder vervelend voor de cliënt dan voor mij. En als ik diegene kan helpen, zodat de cliënt weer schoon is en met zijn dag verder kan gaan, vind ik dat belangrijker! Als ik ooit in dezelfde situatie kom, vind ik het ook fijn om te worden geholpen."