'Er zijn veel happy moments'

'Er zijn veel happy moments'

Salima Windig beleeft tijdens haar stage in de thuiszorg vele blije momenten. Ze weet hoe belangrijk het is om de cliënten te kennen, want zorg is volgens haar echt mensenwerk.

Ik probeer mij zo goed mogelijk te verplaatsen in de behoeften van cliënten. En natuurlijk is dat de verzorging en verpleging, maar het gaat veel verder dan dat. In de afgelopen weken dat ik stage heb gelopen bij Florence heb ik veel geluksmomenten ervaren in mijn werk. Maar de meest recente is een van een bijzondere cliënt.

Op haar gemak 

Toen ik de ochtend zorg kwam verlenen en ik mevrouw vroeg of ze mee naar de badkamer ging, weigerde mevrouw dit. "Ik doe dit altijd zelf", zei ze. Ik wist vanuit het zorgdossier dat mevrouw vaak zorg weigerde. Ik wilde graag dat mevrouw zich op haar gemak voelde en dat ze goede zorg krijgt. Ik maakte een praatje met haar en maakte een paar grapjes. Ze voelde zich hierdoor erg op haar gemak. Na het praatje en de grapjes vroeg ik weer hetzelfde: "Gaat u mee naar de badkamer? Dan bent u zo snel mogelijk van mij af!"’ Lachend zei mevrouw: "Nou, vooruit dan maar, omdat je me zo hebt laten lachen."

Allebei tevreden

De ochtendzorg liep verder als een zonnetje. We maakte allebei veel grapjes waardoor mevrouw blij was en zich op haar gemak voelde. Die blijheid van mevrouw maakte het voor mij echt een happy moment. Mijn cliënt was tevreden, waardoor ik ook tevreden was. Sinds die dag maak ik altijd een praatje met mevrouw voordat ik de ochtendzorg verleen. HIerdoor verloopt het altijd goed.

Cliënt leren kennen

Door deze ervaring besefte ik dat het belangrijk is om de cliënt goed te leren kennen en je te verplaatsen in de behoeften die er zijn. Mevrouw wilde graag een praatje waardoor zij zich op haar gemak voelde. Hierdoor verliep de ochtendzorg goed en was de cliënt tevreden. Dit soort ervaringen zorgen ervoor dat ik besef dat de zorg meer is dan alleen maar verzorging en verpleging. Het is echt mensenwerk. Ik ben erg blij dat ik in de zorg werk, het is erg dankbaar werk en ik blijf het ook nog heel lang doen!