'Fijn om meer van iemand te weten'

'Fijn om meer van iemand te weten'

Werken in de zorg is een mooie baan. Daisy Fung is 22 jaar en werkt als huisverpleegkundige. Daarmee komt ze elke dag bij de mensen thuis. Daisy vertelt graag waarom ze voor dit vak heeft gekozen.

Zestig mensen thuis bezoeken

Ik heb ongeveer zestig cliënten die ik thuis bezoek. Sommigen hebben dementie, anderen een chronische aandoening zoals COPD of diabetes. In het zorgplan, dat we de eerste keer samen hebben opgesteld, staat welke zorg iemand nodig heeft. Meestal gaat het om hulp bij douchen en aankleden, bij medicatie of bij het aan- en uittrekken van steunkousen. Het ligt eraan wat de cliënt wil en zelf nog kan.

 

Levensverhaal

Ik vind het altijd fijn om meer over een cliënt te weten te komen, want ieder persoon is anders. Het is mooi en bijzonder om iemands levensverhaal te horen, soms ook aangrijpend. Sommigen hebben zo veel doorgemaakt en staan nóg positief in het leven, echt knap. Ik schrijf er blogs over op mooimensenwerk.nl. Bijvoorbeeld over een meneer die met zijn echtgenote in een aanleunwoning kwam wonen. Nog geen maand later werd zijn vrouw opgenomen in het ziekenhuis en kort daarna hijzelf ook, om zijn teen te laten amputeren. Toen hij weer thuis was, waar wij werden ingeschakeld voor de wondzorg, overleed zijn echtgenote. Ik heb hem heel veel ondersteund en begeleid. Uiteindelijk kreeg hij gelukkig weer meer zin in het leven.

 

Verpleegkunde studeren

Het was vroeger nooit in me opgekomen om verpleegkunde te gaan studeren. Totdat een vriendin mij mee vroeg naar een open dag van De Haagse Hogeschool. De opleiding leek me meteen erg interessant. Nu werk ik bijna een jaar bij Florence, waar ik als stagiair ben begonnen. Ik hoop dat veel meer mensen in de thuiszorg willen komen werken. Want het is heel leuk en afwisselend werk en je leert er ontzettend veel van.

 

Ik Zorg-campagne

In zorg en welzijn is meer te kiezen dan je misschien denkt. Neem ook eens een kijkje op www.ontdektdezorg.nl voor verhalen van andere medewerkers in de zorg.