'Ik moest toch wel even slikken'

'Ik moest toch wel even slikken'

Onze recruiter Mariska Gouka liep een ochtend mee in de thuiszorg. Ze wilde zelf ervaren hoe het werk is. Ze ging samen met verpleegkundige Shanna Huigsloot op pad.

 

Op pad

“Om 7.15 uur had ik afgesproken met huisverpleegkundige Shanna Huigsloot en samen gingen we op pad.” vertelt Mariska. “Shanna gaf van te voren al aan dat het een mooie route was met diverse casussen, zoals wondverpleging, insuline prikken, stoma verwisselen, steunkousen aandoen, ogen druppelen en een aantal cliënten gingen ook lekker onder de douche en moesten worden geholpen met aankleden."

Mooie verhalen

"Onze eerste cliënt was 94 jaar oud. Ze zat al te wachten op Shanna. Ze vond het geen probleem dat ik erbij was. Ze ging lekker onder de douche. Ondertussen vertelde ze mooie verhalen over haar kinderen en kleinkinderen. Na het douchen en aankleden was ze erg blij, want ze kon nu naar buiten voor een wandeling. Nog even insuline prikken, een wond verzorgen en op naar de volgende cliënt die in een aanleunwoning van Florence woont."

Zoveel mogelijk zelf laten doen

"Shanna ging ook deze dame helpen met douchen en aankleden. Ik zag dat ze werd gestimuleerd om mevrouw zoveel mogelijk zelf te laten doen. Deze dame prikte zelf haar insuline. Shanna keek wel even goed hoe het met haar bloedsuiker was. Onze volgende cliënt had een stoma en deze moest verwisseld worden. Met precisie werd de stoma(roos) schoongemaakt en de nieuwe pleister en zak bevestigd. Eerlijk gezegd moest ik wel even slikken toen ik het zag, maar hoe mooi is het dat het kan en dat je er zo professioneel mee geholpen wordt door een verpleegkundige."

Een leuk team

"Er volgen nog vier huisbezoeken. Shanna vertelde mij ondertussen hoe het er aan toe gaat in de thuiszorg en hoe leuk ze het heeft met haar team. Dit voelde ik ook wel toen we weer terugkwamen na de routes. Met het team werden een aantal cliënten besproken, ondertussen werden er nog wat contactpersonen van cliënten gebeld om een en ander door te nemen en natuurlijk werd de administratie weer bijgewerkt, zodat alle dossiers weer up-to-date waren voor de volgende collega's. Zo weet iedereen wat er speelt en waar ze op moeten letten. Drukke boel, je moet goed kunnen schakelen en inspringen!”