Mevrouw Crauwels: ‘Ik blijf thuis’

Mevrouw Crauwels: ‘Ik blijf thuis’

Naar een verpleeghuis was voor mevrouw Crauwels absoluut geen optie. Verpleeghuiszorg Thuis bleek voor haar dé oplossing. 

Mevrouw Crauwels ontving al thuiszorg van Florence, maar sinds twee maanden is haar zorgpakket omgezet naar Verpleeghuiszorg Thuis (VPT). Haar gezondheid vroeg om meer begeleiding dan de dagelijkse thuiszorg biedt en naar een verpleeghuis was voor mevrouw Crauwels absoluut geen optie: “Ik blijf thuis. Wie wil er nou zijn huisje uit?”. Verpleeghuiszorg Thuis was voor haar dan ook dé oplossing. “Ik vind het prachtig dat dit er is.”

Begeleiding bij dagelijkse activiteiten
Sinds november helpt het VPT-team van Florence mevrouw Crauwels iedere dag met wassen en aankleden. ’s Avonds staat er iemand voor haar klaar om te helpen met omkleden en om haar ogen te druppelen. Tot zover niets nieuws: deze zorg kreeg mevrouw Crauwels ook van de thuiszorg. Nieuw is de begeleiding die ze krijgt bij dagelijkse activiteiten. Moest ze voorheen nog haar vriendinnen inschakelen om mee te gaan naar een arts; met Verpleeghuiszorg Thuis krijgt ze die begeleiding van iemand uit het VPT-team. Daarnaast is er veel meer ruimte voor het sociale welzijnsaspect. Samen een kopje koffie, een spelletje: even écht contact. Niet gehaast, met volle aandacht voor elkaar.

Welzijn net zo belangrijk als de basiszorg en -verpleging
Bij Verpleeghuiszorg Thuis ligt er veel focus op welzijn. Niet voor niets. “Natuurlijk moet de basis persoonlijke verzorging en verpleging op orde zijn. Maar welzijn is minstens zo belangrijk voor ouderen”, vertelt Stefan Rozema, projectleider Zorgvernieuwing bij Florence. “Actief blijven en gestimuleerd worden is enorm belangrijk om zo vitaal mogelijk te blijven. Voor mevrouw Crauwels, maar zeker als het bijvoorbeeld om mensen met dementie gaat. Bij mensen die lijden aan dementie wordt het zelf nemen van initiatief vaak een stuk lastiger. Zij hebben meer begeleiding en stimulans nodig om actief te blijven. Want actief blijven heeft echt aantoonbare positieve invloed op de gesteldheid van mensen. In verpleeghuizen is daar normaal al veel aandacht voor met dagactiviteiten en dergelijke en die vorm van zorg halen we met Verpleeghuiszorg Thuis volledig naar huis.”

Even lekker eruit
Een gebrek aan initiatief heeft mevrouw Crauwels duidelijk niet. Wat zou ze graag weer eens lekker de deur uit gaan om een broodje te eten of een kopje koffie te drinken. Of – er ontstaat direct een twinkeling in haar ogen – om even lekker te winkelen. “Ik was vroeger al gek op winkelen. Ik kocht altijd veel te veel. Het lijkt me heerlijk om te snuffelen tussen de rekken of er nog een mooie blouse hangt of leuke trui. Samen met de verpleegsters zijn we nu aan het kijken of we dat kunnen regelen. Want een uurtje koffiedrinken is gezellig hoor, maar dat vind ik eigenlijk zonde van de tijd van de verpleegster. Die tijd kan ze beter besteden. Veel liever ga ik dan eens écht even eruit, dat je wat langer de tijd hebt. Dat doet je pas écht goed.”

Dat beetje extra
Mevrouw Crauwels is erg te spreken over Verpleeghuiszorg Thuis en met name over de zorgmedewerkers. “Ik geef ze een 10. Ik kan niets bedenken wat niet goed is. Ze zijn lief voor me en doen alles voor me. Elke ochtend, elke avond, als ik zorg nodig heb of ziek ben. En als er tijd is, doen ze net dat beetje extra. Dan kan ik iets langer douchen bijvoorbeeld. Heerlijk, dan voel ik me weer tien jaar jonger! Of als ik Goede Tijden, Slechte tijden zit te kijken en ze komen binnen… Dan weten ze niet hoe snel ze weer weg moeten gaan: “Ik kom straks wel terug mevrouw Crauwels”, lachen ze dan. Ik ben niet verslaafd aan dat programma, maar ik vind het heel leuk. Het is ook het enige wat ik kijk. Lief toch, dat ze zelfs daar rekening mee houden? Ook al hoeft dat van mij niet hoor!”

Verpleeghuiszorg Thuis
Mevrouw Crauwels is één van de eerste cliënten die gebruikmaakt van Verpleeghuiszorg Thuis. Verpleeghuiszorg Thuis wordt in eerste instantie aangeboden in Voorburg en breidt in 2023 langzaam uit. Wilt u meer weten over Verpleeghuiszorg Thuis? Kijk op de pagina van Verpleeghuiszorg Thuis