'Niet meer zoals vroeger'

'Niet meer zoals vroeger'

Sow-Yen Sanchez loopt stage bij de thuiszorg van Florence. Tijdens haar bezoek aan vele ouderen ziet ze dat ze van betekenis is. En dat geeft haar veel voldoening.

“Weet je vroeger stond ik binnen vijf minuten op en was ik binnen tien minuten aangekleed, klaar voor de dag”, zegt mevrouw en ze kijkt me machteloos aan. "Vroeger was ik snel en deed ik alles snel. Ik kan dat nu niet meer, alles gaat langzaam. Zullen we naar de badkamer gaan? Dan kun je me helpen met douchen, insmeren en aankleden. Ik ben de laatste jaren niet meer zo snel, maar dat hoeft ook niet…. Snap je dat?"

Heftige overgang naar kwetsbaar

Ik denk aan hoe heftig de overgang voor mevrouw moet zijn geweest. Een vrouw die altijd fit en fruitig was. Die voor al haar kinderen zorgde en de dag voor zonsopgang al startte. Mevrouw heeft beginnende dementie, is erg kortademig en valt in de categorie kwetsbare ouderen. Mevrouw woont alleen en heeft geen zorg meer over haar kinderen en geen andere dagbesteding.

Ik herinner mij nog dat ze vertelde het leuk te vinden om naar films te kijken die over dansen gaan. Hierop volgde een hartverwarmend verhaal. Ik speelde de scène in mijn hoofd af en ik zag het voor me in beeldige kleuren. Ik voelde me blij voor mevrouw, dat zij nog mooie momenten mee heeft mogen maken.

Na het douchen en aankleden, zie ik een glimlach op het gezicht van mevrouw. Ze bedankt me voor mijn hulp en geeft aan dankbaar te zijn met de zorgmedewerkers van Florence. 

Van betekenis zijn

Ik ben ontzettend blij dat ik stage loop bij de thuiszorg. De ondersteuning, het persoonlijke contact en de waardering is direct zichtbaar. Je doet kleine dingetjes, zoals medicatie aanreiken, ondersteunen met de ADL - de Algemene dagelijkse levensverrichtingen -, steunkousen aantrekken, en het werkt. Heel even zie je dat je van betekenis bent. Als ik in de ogen van mensen de blijdschap zie, geeft dat enorm volle voldoening. Niet alleen het werk, maar ook de organisatie eromheen is heel goed geregeld. Je kan bijvoorbeeld bijscholing volgen. Daardoor kun je het eigenlijk dezelfde dag nog toepassen.