Agnes: 'bruggenbouwer en ondersteuner'

Ha Michelle,

Wat leuk dat jullie een high koffie organiseren! Ik heb bewondering voor mantelzorgers. Het gaat veelal gepaard met veel liefde en genegenheid, maar er zit ook wel een stukje verplichting in. Het valt helemaal niet mee om naast je eigen leven invulling te geven aan de rol van mantelzorger. Zeker niet als iemand langzaam zijn eigen ik aan het verliezen is en geleidelijk wegzakt in dementie. Hoe moeilijk is het als je moeder of vader je niet meer herkent? Ik heb hier met mijn partner heftige discussies over. We praten samen over hoe we zouden reageren als één van ons deze ziekte krijgt en in een verpleeghuis moet gaan wonen. Ga je dan op bezoek als je niet meer herkent wordt? Is de invulling van de liefde die er was dan genoeg om dat aan te kunnen? Mijn man vindt dat ik niet meer hoef te komen als hij mij niet meer herkent. Ga verder met je eigen leven en herinner het goede, zegt hij dan. Ik zit er heel anders in! Dit zijn moeilijke discussies en je weet nooit hoe je gaat reageren als het jou overkomt. Hoe breng je je gevoelens over als je die gevoelens misschien zelf niet meer begrijpt?

Wij hebben gelukkig de functie van coördinator informele zorg ingevuld met iemand die hier al een dergelijke functie had. De functie is een bruggenbouwer en een ondersteuner. Wat ik een heel belangrijk onderdeel van de functie vind, is het bevorderen van de samenwerking tussen professionele zorg en informele zorg en het activeren en ondersteunen van het familienetwerk. In een zo vroeg mogelijk stadium wordt contact gezocht met de bewoner en het familienetwerk om hun behoeften te inventariseren. Ook wordt inzichtelijk gemaakt wat mogelijk is voor het familienetwerk. Best ingewikkeld. Ten eerste om overzicht te houden en ten tweede om iedereen aandacht te geven.

Wij proberen inderdaad mantelzorgers meer te betrekken, ook bij activiteiten. Laatst was er een mantelzorger op bezoek bij een familielid. Een aantal bewoners en deze mantelzorger zaten in de huiskamer waar een piano staat. De mantelzorger ging spontaan op de piano spelen. De bewoners genoten met volle teugen! Deze mantelzorger hebben wij gevraagd om vaker in de huiskamer te komen spelen en dat komt hij nu doen. Dat zijn fantastische voorbeelden van de inzet en de betrokkenheid van mantelzorgers.

Maar het gaat natuurlijk niet alleen om de rol die mantelzorgers kunnen spelen binnen Oostduin. Het moet vooral ook gaan over wat wij kunnen doen om de mantelzorger te ondersteunen. Daarvoor moet je in de wereld van de mantelzorger stappen. En dat kun je alleen maar doen door écht contact te maken.

Groet,

Agnes

Lees hier het blog van Michelle dat hieraan vooraf ging.

Lees hier de reactie van Michelle.

Bel mij terug

*
*
*
Door op 'verzenden' te klikken gaat u ermee akkoord dat wij uw gegevens verwerken ten behoeve van onze dienstverlening aan u. Wij gebruiken uw gegevens niet voor marketingdoeleinden.
Vul hier niets in a.u.b.