Agnes: 'Robotisering gaat een vlucht nemen'

Hee Michelle,

Goed om te horen dat je tijd kunt maken voor de vitaliteitsgesprekken! Het is een enorme tijdsinvestering om, in mijn geval, met 58 personen een gesprek te hebben, maar ik merk dat het zoveel oplevert! Sommige medewerkers hebben in geen jaren een manager gesproken. Wij zijn aangesteld om dicht bij de zorgmedewerker te staan. Dat kan alleen als je iedereen persoonlijk kent. Ik vind het fijn om over de afdelingen te lopen en te weten wie er werkt, wat ze bezighoudt, wat hun ambities zijn en waar ze last van hebben. Ik probeer heel praktische problemen die een medewerker aangeeft, meteen op te lossen. Dat lukt niet altijd, maar vaak wel en dat geeft vertrouwen en versterkt de onderlinge band.

Ik denk dat het goed is om technologie in te zetten daar waar het echt kan. Waar het tijd oplevert en werkdruk verlaagt, maar wat moet overblijven is het echte contact van mens tot mens. Dat is toch wat uiteindelijk iedereen wil? Echte warmte en echt contact (maar ehhhh, voor mij mag je later een Bruce Springsteen-robot inzetten!) Robotisering gaat een vlucht nemen, ook in de zorg. Een robot kan bijvoorbeeld mensen met dementie structuur bieden en zelfs activeren. Zo kan een robot een herinnering geven voor afspraken of een dagelijkse handeling. Bijvoorbeeld: “Het is 12 uur, goedemiddag mevrouw De Vries, heeft u zin in een boterham?”

Dat er steeds minder personeel beschikbaar is voor de zorg en de groep hulpbehoeftigen groeit, noopt ons te zoeken naar alternatieven. We moeten kijken welke taken mensen nog echt moeten uitvoeren en wat een robot kan overnemen. Ik denk dat de nieuwe generatie ouderen dit steeds normaler gaat vinden.

Maar laten we eerlijk zijn Michelle, voor we zover zijn: binnen Florence worden nog lang niet alle bestaande technologische middelen goed ingezet en benut. Bij ons gebruikt de ene afdeling een iPad bij het uitdelen van medicatie, en de andere afdeling gebruikt nog een papieren dossier. Het bijhouden van bewonersgegevens en het uitwisselen van informatie via technologie is essentieel, maar dan moet het wel secuur en consequent gebruikt worden. En daar valt nog veel te verbeteren. Maar robotisering komt er aan, ook in de zorg!

Binnenkort (10 november) is de Dag van de Mantelzorg. Binnen Oostduin kijken we momenteel hoe we mantelzorgers meer kunnen betrekken bij de activiteiten en de zorg. Maar mantelzorgers zijn druk en vaak overbelast. Is dit ook een thema dat bij jou op Adegeest speelt?

Groetjes Agnes

Lees hier het bericht van Michelle dat hieraan voorafging

Lees hier de reactie van Michelle

Bel mij terug

*
*
*
Door op 'verzenden' te klikken gaat u ermee akkoord dat wij uw gegevens verwerken ten behoeve van onze dienstverlening aan u. Wij gebruiken uw gegevens niet voor marketingdoeleinden.
Vul hier niets in a.u.b.