Wijkbewoonster: 'Hopelijk komen er meer van zulke kleurrijke middagen'

Houden van bloemen

“Ik houd zo ongelooflijk veel van bloemen”, vertelt Riet Knops met een flinke dosis liefde voor de flora in haar stem. “Ik probeer ook altijd bloemen in huis te hebben. Als ik ze goed verzorg, kunnen ze het lang uithouden.” De geuren en de kleuren, Riet Knops raakt er door in haar element. Niet geheel zonder reden: “Ik ben behoorlijk slechtziend. Ik heb al dertig jaar een oogaandoening die steeds slechter wordt, het netvlies van een oog is volledig beschadigd. Ik zie alleen nog kleuren en contouren. De kleuren van bloemen kan ik gelukkig zien en daar word ik heel blij van. Natuurlijk ruik ik de bloemen ook. Dat is genieten. Bloemen maken mij vrolijk!”

Gezelligheid, bezig zijn en genieten

Riet Knops mag dan zo van bloemen houden, dat zegt niet dat ze heel de dag achter de geraniums wil zitten. “Nee hoor, je moet van elke dag genieten.” Toen ze mee kon doen aan de bloemenworkshop die Florence Wenst en Bloemenatelier Belfleur aanboden, zei ze dan ook direct ja. “Ik heb genoten. Het was zo gezellig”, blikt ze terug. “We hebben een biedermeier gemaakt, met gerbera’s, een hortensia en witte bloemetjes waarvan ik de naam niet meer weet. Het was ontzettend leuk om te doen. Ik ben ook graag bezig.” Het bloemstuk heeft nog een lange tijd bij haar thuis gestaan. “En ik ben niet de enige die heeft genoten, hoor”, weet ze. “Je had al die mensen moeten zien met hun bloemstukje op hun rollator. Iedereen liep voorzichtig terug naar huis. Al die oude mensjes genoten...” Hardop lachend voegt ze toe: “Net als ik!”

Blijven genieten van het leven

Van Riet Knops mogen er meer van zulke kleurrijke middagen komen. “Ik wil er best voor betalen, zolang het maar betaalbaar is.” Riet Knops doet aan meer activiteiten mee in woonzorgcentrum De Mantel in Voorburg, waar ze naast woont. Met de thuiszorg die ze krijgt, probeert ze zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. “Ik ben graag in mijn eigen huisje, maar het fijn om aan activiteiten mee te kunnen doen zo dicht bij huis. Zo blijf je onder de mensen. Van mij mogen ze dan ook meer bloemenworkshopmiddagen organiseren. Al zijn er meer dingen die ik leuk vind: klaverjassen, eropuit, als het maar dingen zijn waarmee je van het leven geniet. Er wordt al genoeg gemopperd door mensen. Genieten, dat moeten we!” 

Sandra Put

Bel mij terug

*
*
*
Door op 'verzenden' te klikken gaat u ermee akkoord dat wij uw gegevens verwerken ten behoeve van onze dienstverlening aan u. Wij gebruiken uw gegevens niet voor marketingdoeleinden.
Vul hier niets in a.u.b.