'Wat doe je dan eigenlijk?'

'Wat doe je dan eigenlijk?'

Dit zijn Quinty en Morgaine. Ze zijn beiden afgelopen jaar begonnen aan het traineeship tot wijkverpleegkundige. In dit blog vertellen ze meer over het traineeship.

Wijkverpleegkundige

‘Traineeship  tot wijkverpleegkundige, wat doe je dan eigenlijk?’

Dit is een vraag die we zelf geregeld krijgen. Wat doet een wijkverpleegkundige nou eigenlijk en waarin wordt je nog verder opgeleid? Als we hier antwoord op geven gaat er vaak een wereld open voor iemand. ‘Oh wat leuk! Hoort dat ook bij je functie?’ Dit zijn de reacties die we meestal krijgen, wanneer wij vertellen over wat we leren en doen. Door deze reacties merken we dat de kennis over het vak nog steeds klein is. Daarom is het van belang om dit meer onder de aandacht te brengen. Het is tenslotte het mooiste vak dat er bestaat.

Cursus indiceren

Het is al een tijdje geleden dat we onze eerste blog hebben geschreven. De afgelopen vijf maanden hebben we ons verder ontwikkeld in het vak. Er zijn veel taken bij komen kijken. We hebben een verplichte cursus ‘’indiceren’’ gevolgd. Hierdoor mogen wij nu intake- en evaluatiegesprekken voeren met de cliënten. Op deze manier kunnen wij echt onze hbo-v kwaliteiten inzetten.  

Leiderschap

Nu zijn wij bezig met de cursus ‘’verpleegkundig leiderschap’’ aan de  Hogeschool in Leiden. Deze cursus duurt vijf maanden. Bij deze cursus merken we goed dat we kunnen sparren over bepaalde zaken. Niet alleen met onze eigen groep trainees, maar ook met ervaren verpleegkundigen. Het is zeer leerzaam om te horen hoe bepaalde problemen door meerdere verpleegkundigen worden ervaren en tot welke oplossingen er gekomen kan worden door verpleegkundig leiderschap te tonen. De aankomende vijf maanden gaan wij ons nog verder verdiepen in coördinerende taken. Dit wordt ons aangeboden door de cursussen vanuit het traineeship.

Ideale combinatie

Naast de cursussen lukt het ons om steeds meer de diverse taken op te pakken. Het werken in de wijk en de zorg daaromheen coördineren op kantoor is wat ons betreft een ideale combinatie.  Dit om uiteindelijk alles uit het traineeship voor wijkverpleegkundige te halen.

Quinty & Morgaine