'Zorg is echt zoveel meer dan gedacht'

'Zorg is echt zoveel meer dan gedacht'

Shania Takács is tweedejaarsstudent hbo-verpleegkundige. In de thuiszorg van Florence heeft zij ervaren dat zorg zoveel meer is dan wordt gedacht.

Ik wil graag een persoonlijke ervaring vertellen. Ik werk nu ongeveer een jaar in de thuiszorg. In deze tijd heb ik veel gezien en meegemaakt. Ik heb genoeg verhalen om te vertellen, maar vandaag richt ik me er op een in het bijzonder.

Kleine moeite met veel betekenis

Er is één mevrouw die me altijd is bijgebleven. Ik kwam om haar te ondersteunen bij het douchen en aankleden. Nadat we klaar waren bleef ik nog even een kopje koffiedrinken. Ze vertelde dat haar telefoon in de nacht was afgegaan. In paniek had ze haar mobieltje uit elkaar gehaald. Ze kreeg hem niet meer aan. Ze vroeg of ik even naar haar mobieltje kon kijken. Dit deed ik graag, omdat niemand haar nu kon bereiken. Ik kreeg het mobieltje snel aan de praat. Mevrouw was erg dankbaar. Na de koffie ging ik weer op pad naar de volgende cliënt. Mevrouw waardeerde mijn hulp zo erg dat ze me een knuffel gaf. Dit moment was erg dierbaar voor mij. Wat voor mij een kleine moeite was, betekende veel voor haar.

Zorg is zoveel meer

Werken in de zorg is niet alleen iemand douchen of aankleden, zoals veel mensen denken. Het is zoveel meer. Cliënten zien soms dagen niemand en dan ben jij degene die komt en hun dag weer opvrolijkt. Ik vind vooral de thuiszorg zo leuk, omdat je bij mensen aan huis komt. Je ziet een stukje van hun leven. Als ik bij een cliënt kom, kijk ik altijd om me heen en probeer ik op mijn omgeving in te spelen. Het mooie aan de zorg is dat iedere cliënt anders is. Iedereen is een mens met een verhaal. Ik ben trots dat ik in de zorg werk. Elke dag ga ik met plezier naar mijn stage of werk. Je weet nooit wat je te wachten staat en elke dag is gevarieerd.