Bewoners Vredenburch weer terug naar vertrouwde omgeving

16-6-2015
Bewoners Vredenburch weer terug naar vertrouwde omgeving

Alle bewoners van woonzorgcentrum Vredenburch zijn in de loop van deze ochtend weer teruggegaan naar hun eigen woning. Op maandagavond 15 juni zijn zij geëvacueerd omdat door kortsluiting de stroom in een groot deel van het pand was uitgevallen.

 

Rustig verlopen
Door de inzet van alle betrokkenen – medewerkers, vrijwilligers, familieleden, gemeente Rijswijk, hulpdiensten, vervoerder Achttax en verhuurder Staedion – is de evacuatie rustig verlopen. Verantwoordelijk manager Jan Oosterling van Florence Thuis in Rijswijk vertelt: “Een evacuatie is voor deze groep kwetsbare ouderen erg ingrijpend. We hebben er dan ook vooral naar gestreefd om het ongemak voor iedereen zo veel mogelijk te beperken. Met vereende krachten is dat gelukt.”

 

Bij familie of in andere woonzorgcentra
De meeste ouderen reageerden geschrokken maar tegelijkertijd rustig op het bericht dat ze de nacht elders moesten doorbrengen. Ongeveer 30 bewoners zijn door familieleden opgehaald om daar de nacht door te brengen. De bewoners van twee afdelingen voor mensen met dementie (psychogeriatrische afdelingen) zijn ondergebracht in de recreatiezaal. In verband met de desoriëntatie van deze bewoners is besloten dat zij beter op de eigen locatie konden overnachten. In de recreatiezaal, die zich in een aparte vleugel bevindt, was nog wel stroom beschikbaar. Daar hebben zij de nacht doorgebracht.

 

Personeel mee met bewoners
De overige bewoners zijn ondergebracht in andere woonzorgcentra van Florence in Rijswijk (Westhoff en Steenvoorde) en Den Haag (Mariahoeve en Wenckebach). Personeel van Vredenburch is met deze cliënten meegegaan naar hun tijdelijke verblijf zodat de logees vertrouwde gezichten om zich heen hadden.

 

Oplossing defect

De kortsluiting is veroorzaakt door een lekkage in een warmtewisselaar van het warmwatersysteem in het ketelhuis. Het water is in de elektriciteitsschacht terecht gekomen, waardoor kortsluiting ontstond.
Staedion, de eigenaar van het pand, heeft direct met deskundigen onderzocht waar het defect is ontstaan. “Op dit moment bekijken we of het mogelijk is om een waterdetectiesysteem in het ketelhuis aan te brengen, zodat dit niet nogmaals kan gebeuren,” vertelt Serge Vrouwenfelder, directeur Woonservice van Staedion. “We willen elk risico voor de toekomst uitsluiten, zodat de bewoners veilig kunnen wonen.”

Contact
070 - 41 31 000
Bel mij terug
Naam*
Telefoonnummer*
Ik heb een vraag over:
Vul hier niets in a.u.b.