Botdichtheidsmetingen in Gezondheid en Zorgwinkel Rijswijk

7-1-2015
Botdichtheidmetingen Gezondheid en Zorgwinkel Rijswijk

Vrouwen hebben in en na de overgang een verhoogd risico op botontkalking doordat hun oestrogeenspiegel daalt. Voor overgangspraktijk Meer en Bos en Florence reden de handen in een te slaan: In de Gezondheid en Zorgwinkel van Florence aan de Steenvoordelaan 388 in Rijswijk vinden op dinsdag 27 en donderdag 29 januari botdichtheidsmetingen plaats. De kosten voor het consult bedragen 39,50 euro en worden door vrijwel alle zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit de aanvullende pakketten.

 

Voor vrouwen vanaf 45 jaar
De botdichtheidsmetingen zijn bedoeld voor vrouwen van 45 jaar en ouder. Doordat bij hen na de overgang de oestrogeenspiegel daalt, ontstaat er een lagere botdichtheid, ook wel broosheid genoemd. Dat verhoogt het risico op botbreuken. Een op de drie vrouwen krijgt na de overgang dan ook te maken met botontkalking, osteoporose.

 

Gevolgen van lagere botdichtheid
Botontkalking wordt ook wel een sluipende ziekte genoemd. Soms komen rugklachten voor als gevolg van osteoporose, maar meestal verloopt het proces ongemerkt en wordt het pas opgemerkt als er een breuk ontstaat. In Nederland hebben 800.000 mensen osteoporose. Botbreuken die zijn ontstaan door osteoporose – en de daaruit voortvloeiende invaliditeit – kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor de gezondheid.

 

Wat houdt de botdichtheidsmeting in?
Vrouwen van 45 jaar en ouder krijgen de gelegenheid om een preventief botdichtheidsonderzoek te laten verrichten. Dit onderzoek duurt ongeveer twintig minuten. Eerst worden aan de hand van een vragenlijst de persoonlijke risicofactoren voor botontkalking in kaart gebracht. Dan volgt een meting met de Achilles Ultrasone hielbotmeter. De meting is veilig en pijnloos. Aan de hand van de bevindingen wordt een persoonlijk advies gegeven. Als het nodig is, wordt er aangeraden naar de huisarts te gaan.

 

Meer informatie
De botdichtheidsmetingen voert Florence uit samen met Overgangspraktijk Meer en Bos. Dit is een organisatie die gericht is op zorg voor vrouwen tijdens en na de overgang. Naast de behandeling van overgangsklachten houden de gespecialiseerde verpleegkundigen zich bezig met voorlichting over ziekten waarop tijdens en na de overgang een groter risico bestaat. Voor meer informatie over het onderzoek of voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar 070 - 368 19 20 of 06 - 281 33 272.

Contact
070 - 41 31 000
Bel mij terug
Naam*
Telefoonnummer*
Ik heb een vraag over:
Vul hier niets in a.u.b.