Florence werkt mee aan SPANkracht-pakket voor mensen met dementie

23-4-2015
Florence werkt mee aan SPANkracht-pakket voor mensen met dementie

Het gevoel nuttig te zijn is een universele behoefte. Zinvolle activiteiten zijn echter vaak minder goed uit te voeren door de gevolgen van dementie. Dit geldt in het bijzonder voor mensen met dementie op jonge leeftijd. Ze verliezen zeer belangrijke rollen in werk- en privéleven, wat hun gevoel van eigenwaarde aantast. Het nieuw uitgebrachte zogenoemde SPANkracht-pakket ondersteunt de eigenwaarde van jonge mensen met dementie via hun dagbesteding. Florence heeft aan de ontwikkeling van dit bijzondere pakket meegewerkt.

 

Praktisch hulpmiddelen

Het SPANkracht-pakket is een praktisch hulpmiddel voor jonge thuiswonende mensen met dementie, om samen met hun naaste en/of een zorgprofessional tot een zinvolle dagbesteding te komen. De afkorting SPANkracht staat voor een Sociale, Plezierige, Actieve en Nuttige daginvulling op basis van eigen kracht. Het SPANkracht-pakket is mede op basis van het onderzoek NeedYD ontwikkeld door het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON), samen met jonge mensen met dementie en hun mantelzorgers, Alzheimer Nederland, het Radboud Alzheimer Centrum, Alzheimer Centrum Limburg en zorggroep Florence. Binnen Florence heeft een aantal casemanagers, cliënten en mantelzorgers het pakket uitgeprobeerd. Op basis van hun bevindingen is het SPANkracht-pakket verder geoptimaliseerd.

 

Gids en werkboek

Het SPANkracht-pakket bestaat uit een gids en een werkboek. De gids bevat algemene informatie over dementie op jonge leeftijd en advies over hoe activiteiten aangepast en gestructureerd kunnen worden. Daarnaast bevat de gids een hulpwijzer met allerlei hulp- en ondersteuningsmogelijkheden voor dagbesteding. Het werkboek bevat richtlijnen en oefeningen om een persoonlijk dagbestedingsplan op te stellen dat voldoet aan persoonlijke wensen en behoeften. Ook zorgprofessionals zelf (onder wie casemanagers, medewerkers dagbehandeling) kunnen het pakket uitstekend gebruiken bij de begeleiding van jonge mensen met dementie. Voor meer informatie of het bestellen van het pakket kunt u kijken op www.spankrachtbijdementie.nl of een e-mail sturen naar PostbusUKON@umcn.nl

 

Contact
070 - 41 31 000
Bel mij terug
Naam*
Telefoonnummer*
Ik heb een vraag over:
Vul hier niets in a.u.b.