Natuur- en zorgorganisaties werken samen aan gezondheid

17-11-2014
Natuur- en zorgorganisaties werken samen aan gezondheid

Uit onderzoek blijkt dat de natuur een positieve werking heeft op de gezondheid. Goede reden voor diverse natuur- en gezondheidsorganisaties de handen ineen te slaan. Het Zuid-Hollands Landschap, Dunea, Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid (IVN), MPPG Parnassiagroep, Florein en Florence ondertekenen 20 november het samenwerkingsakkoord Natuur & Gezondheid. Daarmee gaan zij de komende jaren een groot aantal activiteiten in de natuur organiseren waarmee mensen extra aan hun gezondheid kunnen werken.

 

Geslaagde pilot

De natuur- en zorgorganisaties hebben al als pilot het afgelopen jaar succesvol gewerkt aan een gezamenlijk activiteitenprogramma. Zo organiseerden het Zuid-Hollands Landschap, Parnassia en Florence in de zomer de ‘Dag van de Zandmotor’. Bewoners van Florence en Parnassia, andere vijfenzestigplussers en zorgbehoevenden konden daarmee genieten van een dag vol activiteiten en een uniek stukje kust. Op het strand reden huifkarren en er was een rolstoelvriendelijk parcours aangelegd.

 

Activiteitenprogramma
Het afgelopen jaar werden ook de activiteiten ‘Haagse Wandelmaand voor Werknemers’, ‘Biowalking voor diabetespatiënten’ en ‘Wandelfit’ voor iedereen die de conditie wil verbeteren, ontwikkeld. Voor de natuurgebieden Ockenburgh en Solleveld zijn nieuwe wandelkaarten gerealiseerd. Het bestaande activiteitenprogramma wordt met de ondertekening van het samenwerkingsakkoord de komende jaren verder uitgebreid. Naast de partijen die het akkoord Natuur & Gezondheid ondertekenen, dragen ook de gemeente Den Haag, de wandelsportorganisatie KNBLO en Sportvereniging Loosduinen een bijdrage aan het programma.

 

Natuur goed voor gezondheid
De laatste jaren blijkt uit steeds meer onderzoek dat er een positief verband bestaat tussen natuur en gezondheid. Bewegen in de natuur zorgt er bijvoorbeeld voor dat ouderen langer actief blijven en wandelen heeft positieve effecten bij de behandeling van obesitas, diabetes en depressieve klachten. Mensen ervaren een training in een natuurlijke omgeving ook als minder vermoeiend dan in een sportschool. De natuur kan daarom ook echt bijdragen aan gezondheidspreventie, maar ook aan behandelmethodes voor zorgorganisaties.

 

Ondertekening op de stadsboerderij
De ondertekening van het samenwerkingsakkoord vindt donderdag 20 november om 16.15 uur plaats bij stadsboerderij Pluk! Den Haag aan de Loosduinse Hoofdstraat 1184a in Den Haag. Tijdens de bijeenkomst licht gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland toe hoe het programma invulling geeft aan de Beleidsvisie en de Uitvoeringsagenda Groen van de provincie Zuid-Holland. Daarnaast overhandigt zorgverzekeraar De  Friesland een sponsorbijdrage aan het Zuid-Hollands Landschap voor de nieuwe Beweegroute op Landgoed Ockenburgh.

Contact
070 - 41 31 000
Bel mij terug
Naam*
Telefoonnummer*
Ik heb een vraag over:
Vul hier niets in a.u.b.