Onafhankelijke verpleegkundige in de buurt

23-7-2014

Zorgaanbieders in de regio's Haaglanden, Midden Holland en West-Utrecht ondersteunen de landelijke ontwikkeling van een versterkte wijkverpleegkundige als spil in de buurt  en organiseren daarom samen met wijkverpleegkundigen een nieuw bedrijf in de vorm van een coöperatieve vereniging.

 

De wijkverpleegkundige is al langere tijd terug in de eerstelijnszorg, zowel in de thuiszorg als in de functie van Zichtbare Schakel. Door de verschuiving van de financiering van de thuiszorg naar de Zorgverzekeringswet (voorheen AWBZ) en de opheffing van de financiering van Zichtbare Schakels gaan zorgverzekeraars vanaf januari 2015 de wijkverpleegkundigen financieren. Voor 1 augustus vragen de leidende zorgverzekeraars om een voorstel, waarbij centraal staat dat de wijkverpleegkundige functie in het zogenoemde eerste segment professioneel en onafhankelijk van de reguliere thuiszorg kan opereren en poortwachter kan zijn voor de care.

LR_Huisverpleegkundige_0467.jpg 

 

Op initiatief van zorgorganisaties Fundis en Florence zal nu een open en zelfstandige organisatie ontstaan waarin wijkverpleegkundigen en betrokken organisaties in de verschillende regio's kunnen deelnemen. Het nieuwe bedrijf zal voor cliënten herkenbare en kwalitatief hoogwaardige zorg leveren in nauwe samenwerking met partners in de wijk, stad of regio. Zo zal er een duidelijke plek ontstaan voor partijen in de gezondheidszorg en het sociale domein, die willen samenwerken met de onafhankelijke verpleegkundigen.

 

De samenwerking tussen deze partijen biedt verschillende voordelen:

  • Een kansrijke brede professionele community van wijkverpleegkundigen in het eerste segment
  • Herkenbare organisatie voor zorgverzekeraars en gemeenten
  • Schaalvoordelen in bedrijfsvoering en administratie
  • Optimale ondersteuning voor lokale samenwerking met partners

De wijkverpleegkundige heeft een schakelrol tussen het sociale- en het zorgdomein en is daarin direct toegankelijk voor burgers en partners in de wijk. Ze werkt als onafhankelijke professional samen met de huisarts en heeft een rol binnen – of in samenwerking met - het sociale team.

 

Nieuw zorgbedrijf
Het nieuwe zorgbedrijf zet de wijkverpleegkundige centraal. Zij wordt lid van de Coöperatie en krijgt directe invloed op de inhoud van het vak en op de samenstelling van de professionele teams waarin zij acteert. De bedrijfsvoering in de vorm van backoffice en contractering wordt ondersteund door Fundis en Florence.

Het nieuwe bedrijf en de wijkverpleegkundigen zullen zich in afdelingen organiseren zodat er per WMO-regio of onderdeel daarvan één groep herkenbaar is die maatwerk kan leveren. Intensieve samenwerking met gemeenten én zorgaanbieders als gezondheidscentra, huisartsen, ziekenhuizen, collega VVT-instellingen, welzijn en zorgaanbieders uit VG/LG en de psychiatrie wordt op dat niveau vastgelegd. Samenwerkingspartners, die een actieve rol nemen in het zorgproces kunnen desgewenst participeren in het bedrijf.

Contact
070 - 41 31 000
Bel mij terug
Naam*
Telefoonnummer*
Ik heb een vraag over:
Vul hier niets in a.u.b.