Onafhankelijke wijkverpleegkundigen per 1 april actief in Coöperatie Plicare

11-2-2015
Onafhankelijke wijkverpleegkundigen per 1 april actief in Coöperatie Plicare

In de regio’s Haaglanden, Midden-Holland, IJsselgemeenten, Lansingerland, Utrecht-West en Zoetermeer gaat per 1 april Plicare van start; een coöperatie van onafhankelijke wijkverpleegkundigen en betrokken zorgaanbieders. Een uniek initiatief in de eerste lijn.

 

Open karakter en onafhankelijk
Coöperatie Plicare wordt in eerste instantie opgericht door drie zorgaanbieders: Fundis, WZH en Florence. Evita Zorg, Stichting Wassenaarse Zorgverlening, Duinrust, Cardia en Zorgpartners Midden-Holland hebben de intentie uitgesproken om zich aan te sluiten bij Plicare. Door het open karakter, het lidmaatschap van de wijkverpleegkundigen en het laten aansluiten van zoveel mogelijk zorgaanbieders garandeert de coöperatie de grootst mogelijke onafhankelijkheid van de wijkverpleegkundigen van Plicare. Zij verwijzen de cliënt zo nodig door naar de organisatie die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past, los van de deelnemende organisaties.

 

Coöperatieve vereniging Plicare
Inmiddels zijn 28 wijkverpleegkundigen aspirant-lid van de coöperatie. Zij hebben directe invloed op de inhoud van het vak en op de samenstelling van de professionele teams waarin zij acteren. “Het doel is om eind dit jaar veertig wijkverpleegkundigen in dienst te hebben”, zegt Marja van Leeuwen, directeur Plicare. “De zorgverzekeraars zien veel belang in onafhankelijke wijkverpleegkundigen en stellen daar de komende jaren ook meer budget voor ter beschikking.”

 

Zonder indicatie
De wijkverpleegkundigen van Plicare houden zich bezig met de zogenaamde niet-toewijsbare zorg. Dit wil zeggen dat het zorg zonder indicatie betreft. Ook heeft de wijkverpleegkundige een actieve rol bij het opsporen van zorgmijders en het voorkomen van onnodige vervolgkosten. Deze zorg zit in het basispakket van de zorgverzekeraars, het zogenaamde eerste segment. Er zijn voor de cliënt dan ook geen kosten aan verbonden. “Iedereen met vragen over gezondheid, welzijn en veiligheid kan contact met een van onze wijkverpleegkundigen opnemen”, aldus Marja van Leeuwen. “Zij kijkt samen met een cliënt naar diens persoonlijke situatie en kan op basis daarvan advies geven en passende hulp aandragen. Natuurlijk kiest een cliënt altijd zelf waar hij of zij gebruik van wil maken.”

Contact
070 - 41 31 000
Bel mij terug
Naam*
Telefoonnummer*
Ik heb een vraag over:
Vul hier niets in a.u.b.