Muziekproject CoornhertCentrum gaat waardevolle herinneringen oproepen bij mensen met dementie

11-11-2016
Muziekproject CoornhertCentrum gaat waardevolle herinneringen oproepen bij mensen met dementie

Emotie en herinneringen

Het luisteren en het meezingen met liedjes van vroeger doet mensen met dementie zichtbaar goed. Het roept emoties en herinneringen op. Ook mensen in een vergevorderd stadium van dementie kunnen helemaal opleven door muziek en kunnen zich vaak ook nog allerlei teksten en melodieën herinneren. Muziek blijkt een van de laatste herinneringen te zijn die uit het brein vertrekken. Ook zorgmedewerkers van CoornhertCentrum hebben gemerkt dat bewoners met dementie genieten van muziek. Hun stemming wordt door muziek positief beïnvloed. Muziek is daarmee ook een manier van contact maken. Binnen CoornhertCentrum van Florence wordt daarom deze maand begonnen met het project ‘Muziek en dementie – emotie en herinneringen’. Met dank aan Fonds 1818 en het ROCAK kan CoornhertCentrum meerdere Ipods aanschaffen en beginnen met het muziekproject.

 

Persoonlijk muziek in kaart brengen

De iPod is heel geschikt om op elk gewenst moment van de dag te gebruiken. De draagbare muziek- en mediaspeler is sterk en eenvoudig in het gebruik. Bewoners kunnen dankzij de iPod naar de muziek luisteren met een koptelefoon op. Het enige wat nu nodig is, is het verzamelen van persoonlijke muziek per bewoner, want daar draait het om bij het muziekproject. Elke bewoner krijgt zijn eigen mapje met muziekbestanden en daarmee een eigen mapje met persoonlijke emoties en herinneringen. Medewerkers en vrijwilligers van Florence gaan samen met mantelzorgers en familieleden van de bewoners het muziekproject verder vormgeven. Door samen te werken moeten de juiste liedjes bij de juiste bewoners komen.

 

Muziek vergeet je niet

Uit onderzoek blijkt ook dat muziektherapie voor mensen met de ziekte van Alzheimer effectief is in het verbeteren van sociale vaardigheden en de emotionele toestand. Ook gedragsproblemen veroorzaakt door de ziekte kunnen door muziek worden verminderd. Muziek maakt mensen vaak rustiger en meer ontspannen. Muziek vergeet je simpelweg niet en kan ieders gemoedstoestand gunstig beïnvloeden. Zo zijn er verhalen bekend van bewoners die normaliter ingedut aan tafel zaten, maar nu helemaal opleven. Bijvoorbeeld omdat er een nummer wordt gedraaid dat iemands vader vroeger altijd zong bij het scheren. Sommigen zingen mee. Muziek brengt mensen tot leven.

Contact
070 - 41 31 000
Bel mij terug
Naam*
Telefoonnummer*
Ik heb een vraag over:
Vul hier niets in a.u.b.