Florence Hardloop Club: naar drie kilometer in twaalf gezellige weken

Florence Hardloop Club: naar drie kilometer in twaalf gezellige weken

Altijd al gedroomd om te kunnen hardlopen? Als actieve 60-plusser kunt u vanaf maandag 10 april meedoen aan de Florence Hardloop Club. Deze cursus wordt georganiseerd door Florence Actief in samenwerking met Haag Atletiek, de grootste atletiekvereniging van Den Haag. In twaalf weken leert u in een gezellige hardloopgroep drie kilometer achterelkaar hard te lopen.

Hardlopen maak energieker 

De hardlooplessen worden gegeven door Carel Knoester, 69 jaar, en Jos Ruiter, 62 jaar. “We vallen allebei dus precies binnen de doelgroep”, zegt Carel. Zelf begon hij in 1977 met hardlopen en de sport heeft hem sinds die tijd niet meer losgelaten. “Hardlopen is een heerlijke sport. Voor mij is het een kleine verslaving geworden. Ik kan mij niet voorstellen dat ik mijn hardloopschoenen niet meer zou aantrekken. Ik loop gemiddeld drie tot vier keer per week, in totaal maximaal vijftig kilometer per week. Hardlopen maakt mij energieker, actiever en je gaat er absoluut beter door in je vel zitten. Helemaal zeker weet je het natuurlijk nooit, maar toch denk ik dat ik gezonder ben gebleven door het hardlopen.”

Sociaal en gezond

Toen Florence Actief Haag Atletiek benaderde om een speciale Florence Hardloop Club te organiseren voor 60-plussers was Carel Knoester dan ook direct enthousiast. “Hardlopen is voor alle leeftijden. We beginnen heel rustig en bouwen het langzaam op. Op die manier voorkomen we blessures en is het voor iedereen leuk. Ik vraag alle deelnemers wel vooraf naar hun gezondheid. Hardlopen is namelijk een intensieve en belastende sport. Een medische verklaring van de huisarts dat hardlopen kan, is daarom wel prettig om te hebben. Als je bijvoorbeeld al last hebt van je knieën en heupen, dan kun je beter niet meedoen. Maar ben je geopereerd aan je hart en kun je je weer volledig inspannen, dan is er geen enkele reden om niet mee te doen. Sterker nog, meedoen is juist goed voor je. Ook is het heel gezellig. Ik weet nu al dat we beginnen met een groep mensen die elkaar niet kent en na twaalf weken zijn er allemaal nieuwe contacten ontstaan. Hardlopen is heel sociaal.”

Twaalf weken

De Florence Hardloop Club duurt twaalf weken. De eerste bijeenkomst vindt plaats op maandag 10 april om 19.00 uur bij Haag Atletiek aan de Laan van Poot 353A. “We lopen in de directe omgeving, onder meer door de duinen”, vertelt Carel Knoester. “Een bijeenkomst duurt maximaal anderhalf uur. Dat betekent niet dat we anderhalf uur lang lopen. Juist voor beginnende hardlopers is het heel belangrijk dat we een goede warming up en cooling down doen. We doen dus ook veel oefeningen.” Na 10 april vindt de hardloopcursus twaalf weken lang één keer per week plaats. “Dat wordt of zaterdagochtend om 9.30 uur of op maandagavond om 19.00 uur. We gaan met elkaar bekijken wat voor iedereen het beste uitkomt. Op 1 juli, tijdens de Haagse Stadsspelen, gaan we met elkaar meedoen aan en drie kilometer-hardloopwedstrijd.”

Kosten en aanmelden

Deelname aan de Florence Hardloop Club bedraagt 30 euro voor de volledige twaalf weken. Met de Ooievaarspas krijgt u 50% korting. “Het hebben van goede hardloopschoenen is wel belangrijk”, zegt Carel Knoester. “Ik weet dat dat even een uitgave is, van zo’n 150 euro, maar je voorkomt er blessures mee en het maakt het sporten vele malen leuker. Hardloopschoenen zijn verkrijgbaar in speciale hardloopzaken.” Aanmelden voor de hardloopcursus kan via liever-actief@florence.nl en via 070 – 41 31 000.

Haagse Stadspelen

De afsluiting van de Florence Hardloop Club wordt onderdeel van de Haagse Stadsspelen 2017 die door de Gemeente Den Haag sinds februari dit jaar op diverse plekken in Den Haag wordt georganiseerd. Op 1 juli worden de Haagse Stadsspelen afgesloten met een groot stedelijk evenement in en rondom de nieuwe Sportcampus Zuiderpark. De Gemeente Den Haag wil met de Haagse Stadsspelen de 60-plussers in Den Haag een aantrekkelijk beweegprogramma aanbieden. In overleg met de Gemeente Den Haag levert Florence Actief hieraan een actieve bijdrage. Net als de Haagse Stadsspelen wil Florence Actief actieve 60-plussers stimuleren om meer te sporten en te bewegen. Bewezen internationaal onderzoek wijst uit dat een goed sociaal netwerk en het deelnemen aan activiteiten (fysiek en mentaal) een positief effect hebben op de gezondheid en het welbevinden.

Bel mij terug

*
*
*
Door op 'verzenden' te klikken gaat u ermee akkoord dat wij uw gegevens verwerken ten behoeve van onze dienstverlening aan u. Wij gebruiken uw gegevens niet voor marketingdoeleinden.
Vul hier niets in a.u.b.