De temperaturen in Nederland lopen op tot tropische waarden, ook de komende dagen. Florence die zorg biedt aan ouderen en chronisch zieken, stelt daarom het hitteprotocol in werking. Daarbij is het Nationaal Hitteplan leidend.
Gezondheidsrisico’s bij hitte
Het Nationaal Hitteplan is opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Nederlandse Rode Kruis, brancheorganisatie voor zorgondernemers ActiZ en GGD-Nederland. Het Nationaal Hitteplan wordt actief als er een periode van aanhoudende hitte wordt verwacht. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor bepaalde groepen mensen. Florence heeft ook een eigen hitteprotocol dat al ingaat zodra het warm wordt.
Genoeg vocht en uit de warmte
In alle expertise- en woonzorgcentra van Florence wordt tijdens de warmte onder meer gezorgd dat de bewoners de koelte op zoeken en dat zij minstens twee liter vocht verspreid over de dag innemen. Volgens het protocol wordt er om het half uur water aangeboden. Daarnaast worden er minerale dranken, bouillon en melk geschonken en krijgen bewoners en cliënten waterijsjes. Ook het personeel zelf moet regelmatig drinken. Naast een goed vochtbalans draagt een goed, gezond en regelmatig eten bij. Medewerkers van Florence gaan mensen ook thuis helpen bij onder andere het innemen van voldoende vocht. Thuiszorgcliënten worden extra in de gaten gehouden, ook bij het bewaren van hun medicijnen.
Luchtig kleden en weinig inspanning
Medewerkers letten verder op of bewoners en cliënten zich luchtig genoeg kleden, of ze niet op het heetst van de dag buiten gaan zitten en dat gezicht, hals en polsen regelmatig met een koud, nat washandje worden koel gehouden. De kamers worden extra geventileerd en inspanning, bijvoorbeeld het volgen therapie, gedurende de dag wordt vermeden. Florence werkt volgens het eigen hitteprotocol zolang de warmte aanhoudt.