Kenniscentrum Jonge mensen met dementie en Alzheimer Nederland bundelen krachten én kennis

Kenniscentrum Jonge mensen met dementie en Alzheimer Nederland bundelen krachten én kennis

Het kenniscentrum Jonge mensen met Dementie en Alzheimer Nederland hebben onlangs een samenwerkingsovereenkomst getekend. Daarmee bundelen beide organisaties hun krachten én kennis. Met elkaar gaan ze de gezamenlijk ervaring over dementie bij mensen onder de 65 jaar, verder verspreiden. Het kenniscentrum Jonge mensen en dementie en Alzheimer Nederland willen daarmee de kennis en de zorg voor deze specifieke doelgroep verder verbeteren.

Het kenniscentrum Jonge mensen met dementie is een netwerk van ruim twintig zorgaanbieders in Nederland en België. Florence is als een van de organisaties aangesloten en heeft binnen expertisecentrum Mariahoeve in Den Haag een speciale afdeling ingericht voor jonge mensen met dementie. Het kenniscentrum heeft tot doel de zorg aan deze specifieke doelgroep verder te verbeteren. Alzheimer Nederland zet zich met voorlichting en ondersteuning in voor mensen met dementie en hun dierbaren. Met de samenwerkingsovereenkomst gaat Alzheimer Nederland zich nu ook specifiek richten op jonge mensen met dementie. De ziekte op jonge leeftijd moet meer bekendheid krijgen. Florence juicht de samenwerking van harte toe.

Nog niet bekend genoeg

In Nederland hebben zo’n 12.000 mensen een vorm dementie op jonge leeftijd. We spreken over dementie op jonge leeftijd wanneer de ziekte zich voor het 65ste levensjaar openbaart. De meeste jonge mensen met dementie werken dan ook vaak nog en hebben een actief gezinsleven. Zij verkeren lange tijd in onzekerheid over wat er aan de hand is, want het duurt gemiddeld ruim vier jaar voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Dit komt doordat de symptomen lastig zijn te onderscheiden en daarnaast zijn nog weinig artsen bekend met dementie op jonge leeftijd. Daar willen het kenniscentrum Jonge mensen met dementie en Alzheimer Nederland wat aan gaan doen.

Dienstverlening verbeteren

Het kenniscentrum Jonge mensen met dementie heeft een zorgstandaard ontwikkeld, specifiek voor de doelgroep en ontwikkelt en organiseert daarnaast diverse scholingen. Samen met Alzheimer Nederland kan de dienstverlening – en daarmee de kennisdeling – van het kenniscentrum verder worden verbeterd. Thed van Kempen, bestuursvoorzitter van het Kenniscentrum Jonge mensen met dementie, en Marco Blom, directeur ad interim van Alzheimer Nederland, ondertekenden hiervoor de samenwerkingsovereenkomst. Het Kenniscentrum Jonge mensen met dementie vestigt zich daarmee officieel bij Alzheimer Nederland in Amersfoort en er is een gezamenlijke beleidsmedewerker aangesteld.

Bel mij terug

*
*
*
Door op 'verzenden' te klikken gaat u ermee akkoord dat wij uw gegevens verwerken ten behoeve van onze dienstverlening aan u. Wij gebruiken uw gegevens niet voor marketingdoeleinden.
Vul hier niets in a.u.b.