Project ‘Muzikale ontmoetingen’ laat bewoners Duinstede genieten

Project ‘Muzikale ontmoetingen’ laat bewoners Duinstede genieten

Muziek heeft een bijzonder positieve uitwerking op mensen met dementie. Ze kunnen volledig opgaan in muziek en worden er actiever door. Voor de Stichting Vrienden Van Duinstede en Stichting Florence Wenst reden om met elkaar het project ‘Muzikale ontmoetingen’ op te zetten. Met succes: een groep van twintig bewoners van het verpleeghuis in Wassenaar leeft al helemaal op bij het horen van de aangeboden melodieën. Het is de bedoeling om meer bewoners te betrekken bij het project.

Persoonlijke muziekkeuze 

Het project ‘Muzikale ontmoetingen’ van de Stichting Vrienden Van Duinstede en Stichting Florence Wenst bestaat uit het realiseren van MP3-spelers met draadloze koptelefoons voor de bewoners van verpleeghuis Duinstede. Op de MP3-speler staat voor de bewoner een mapje met persoonlijke muziek. Deze is samengesteld met de bewoner zelf of met zijn of haar familieleden. Het luisteren en het meezingen met liedjes van vroeger doet de bewoners zichtbaar goed. Het roept bij hen emoties en herinneringen op. Ook bewoners in een vergevorderd stadium van dementie leven op door de muziek en herinneren zich vaak ook nog allerlei teksten en melodieën. Zorgmedewerkers van Duinstede hebben gemerkt dat de bewoners genieten van de muziek. Er wordt dan ook gestreefd om meer bewoners bij het project te betrekken.

Rustiger en meer ontspannen

Uit onderzoek blijkt ook dat muziektherapie voor mensen met de ziekte van Alzheimer effectief is in het verbeteren van sociale vaardigheden en het emotioneel welbevinden. Ook gedragsproblemen, veroorzaakt door de ziekte, kunnen door muziek worden verminderd. Muziek maakt mensen rustiger en meer ontspannen. Muziek vergeet je simpelweg niet en kan ieders gemoedstoestand gunstig beïnvloeden. Zo zijn er verhalen bekend van bewoners die normaliter ingedut aan tafel zaten, maar nu helemaal opleven. Bijvoorbeeld omdat er een nummer wordt gedraaid dat iemands moeder altijd zong tijdens het koken. Muziek brengt mensen tot leven en het verzacht het ongemak en verdriet dat de ziekte Alzheimer met zich meebrengt.

Stichting Vrienden van Duinstede

De Stichting Vrienden Van Duinstede organiseert en financiert diverse activiteiten, voorzieningen en faciliteiten voor de bewoners van het verpleeghuis in Wassenaar. Eerder realiseerde de stichting voor Duinstede bijvoorbeeld een rolstoelbus. De stichting is afhankelijk van donaties en werkt voor de fondsenwerving samen met Stichting Florence Wenst.

Bel mij terug

*
*
*
Door op 'verzenden' te klikken gaat u ermee akkoord dat wij uw gegevens verwerken ten behoeve van onze dienstverlening aan u. Wij gebruiken uw gegevens niet voor marketingdoeleinden.
Vul hier niets in a.u.b.