Zuid-Korea wil leren van ouderenzorg voor mensen met dementie bij Florence

Zuid-Korea wil leren van ouderenzorg voor mensen met dementie bij Florence

Woonzorgcentrum Adegeest van Florence in Voorschoten is vanochtend bezocht door een delegatie van de nationale zorgverzekeringsdienst uit Zuid-Korea. Het gezelschap was twee dagen in Den Haag om kennis te maken met de Nederlandse gezondheidszorg op het gebied van dementie.

Inkijkje in ouderenzorg

In Adegeest kreeg de delegatie een inkijkje in de ouderenzorg, zoals deze door Florence wordt aangeboden. Binnen Adegeest wonen met mensen met dementie binnen het kleinschalig wonen-concept. Iedere bewoner heeft daarmee een eigen appartement binnen de kleine zorgafdeling die geschikt is voor acht à negen bewoners. De keuken en woonkamer worden gedeeld en er kan met elkaar worden gegeten. De activiteiten voor een zinvolle dagbesteding worden eveneens zoveel mogelijk kleinschalig aangeboden. Daarbij wordt er bewust ingezet op wat mensen met dementie nog wel kunnen. Er wordt onder meer gekeken naar talenten en hobby’s.

Presentaties en rondleiding

De Koreaanse delegatie kregen een rondleiding voor woonzorgcentrum Adegeest. Voorafgaand aan de rondleiding luisterden ze een presentatie over de Nederlandse ouderenzorg door Anja Jonkers, directeur intramurale zorg. Na de rondleiding vertelde Frans Hoogveen, ouderenpsycholoog met als specialisatie psychogeriatrie, meer over de mogelijkheden die er zijn om met dementie nog dingen te leren. De delegatie uit Zuid-Korea wil graag meer leren van de ouderenzorg in andere landen, omdat het land de snelst groeiende populatie mensen heeft met dementie van de wereld. In 2020 hebben volgens berekeningen in Zuid-Korea 840.000 mensen dementie en dat aantal stijgt verder. De kosten van de ouderenzorg bedragen naar verwachting in 2050 in Zuid-Korea 1,5 procent van het bruto nationaal product.

Bel mij terug

*
*
*
Door op 'verzenden' te klikken gaat u ermee akkoord dat wij uw gegevens verwerken ten behoeve van onze dienstverlening aan u. Wij gebruiken uw gegevens niet voor marketingdoeleinden.
Vul hier niets in a.u.b.