'Het leven moet je samen vieren'

'Het leven moet je samen vieren'

Marcel Wieks voelt zich thuis in Gulden Huis. Het Florence Swingt Festival was voor hem een mooi evenement. “Als ik muziek hoor, vind ik dat heerlijk. Ik ontspan  helemaal en wil dansen."

 

Thuis in Gulden Huis

Zijn vier kinderen, waar hij vol liefde over spreekt, heeft hij achter moeten laten in Zeeland. Hij is er een tijdje helemaal kapot van geweest. Gelukkig voelt hij zich nu thuis in Gulden Huis en is hij blij met het contact met de andere mensen op de afdeling en de verpleging. Toen hij 18 jaar oud was, kwam hij erachter dat hij de ziekte van Huntington (een ongeneeslijke erfelijke aandoening die delen van de hersenen aantast) zou gaan krijgen. Op zijn 44ste begon de ziekte zich daadwerkelijk te openbaren en nu woont Marcel ruim twee jaar op de zevende verdieping van Gulden Huis. Zijn vader en broer zijn aan dezelfde ziekte overleden. Ondanks deze heftige gebeurtenissen zit er een man tegenover me met een open, fris gelaat en aanstekelijke lach.

Elke kans aangrijpen om te genieten 

Over hoe het jazzfestival voor hem was, is hij heel duidelijk: “Het was van het begin tot het eind echt een groot feest.” Marcel grijpt elke kans aan om te genieten. Dit doet hij het liefst samen met anderen. Zijn uitstraling en lach spreken boekdelen. Het is een man die weinig woorden nodig heeft om te vertellen wat hij vindt en hoe hij dingen ervaart. Hij heeft in zijn leven altijd veel verschillende dingen gedaan en geniet dan ook met volle teugen van het diverse aanbod aan activiteiten op de afdeling en in Gulden Huis.

Leven samen vieren

Marcel laat met zijn vreugdevolle levenshouding en positiviteit zien hoe belangrijk het is het leven samen te vieren, hoe moeilijk en oneerlijk het leven soms ook kan zijn. Feestjes, zoals het Florence Swingt Festival, laten hem zijn ziekte helemaal vergeten. Hij gaat er dan volledig in op en geniet van het moment, de muziek en gezelligheid. Met zijn uitstraling nodigt hij bovendien andere mensen uit om ook te genieten. Als ik vraag naar waar hij in de toekomst naar uitkijkt klinkt hij opgetogen:  “Nou, volgende maand is er weer een feestje!”

Susan de Liefde