'Lichter leven door contact te maken'

'Lichter leven door contact te maken'

Elke jaar nemen tijdens Florence Korenslag koren het tegen elkaar op. Chris Harteveld is coördinator activiteiten en vrijwilligers. Hij vertelt meer over zijn ervaringen en drijfveren in het werk met ouderen.

Interactie

Hij gaat iedere keer weer fluitend naar het werk. Al twintig jaar bereidt Chris activiteiten voor, is gastheer en begeleidt stagiairs en vrijwilligers in Huize Oostduin. Als ik hem vraag naar zijn grootste motivatie in zijn werk vertelt hij: “Ik geloof dat ieder mens zijn kruis draagt. Iedereen heeft wel iets meegemaakt in zijn leven wat het zwaar maakt. Als je dan in de laatste levensfase bent aangekomen is het fijn als je niet alleen aan dat zware kruis hoeft te denken, maar dat er ook dingen en mensen om je heen zijn die het waard maken om te leven.” De interactie met muziek, kinderen en dieren zijn volgens hem hetgeen waar de bewoners het meeste van genieten en die voor kwaliteit van leven zorgen.

Verbinden

Chris is een hartelijke man, hij vertelt met opgewekte stem en kijkt je met heldere ogen aan. In zijn werk en ontmoetingen is hij een echte verbinder. Bij hem voelen allerlei mensen zich welkom. Hij gaat de samenwerking met anderen aan en stimuleert om interactie met bewoners aan te gaan. Ik maak uit Chris zijn levendige verhalen op dat iedereen er toe doet. Iedereen mag en kan van betekenis zijn. De jongen van zestien die een maatschappelijke stage doet en een kopje koffie drinkt met een bewoner, de peuter die een knuffelbeer aan een bewoner geeft, de vrijwilligers die zorgen dat bewoners naar activiteiten toe kunnen, de bewoners die hun levenservaringen delen en de koorleden die met hun klanken de bewoners beroeren.

Grootste kracht

Het is twintig jaar geleden dat Chris zich aansloot bij een koor en zijn passie voor muziek en zang verder ontwikkelde. “Ik ben geen solist” merkt Chris vrolijk op. Net als in zijn werk, zoekt hij in het zingen de samenwerking en interactie op om iets moois en krachtigs neer te zetten. Wellicht ligt daar ook wel de grootste kracht van Korenslag. Als we net als een meerstemmig harmonie de interactie met elkaar aangaan maken we samen het leven een stukje mooier en lichter.

Susan de Liefde