'Luisteren doe je met je hart'

'Luisteren doe je met je hart'

Wie ooit in expertisecentrum Gulden Huis is geweest, kan hem niet hebben gemist. Eduaris is een kleine man, met fonkelogen en een brede glimlach. Hij is vrijwilliger en jurylid bij Florence Musicals.

Liefde voor de muziek

"Er zijn twee dingen die heel erg bij me horen; muziek luisteren en het zorgen voor anderen", vertrouwt Eduard me toe. Zijn grote liefde voor allerlei soorten muziek stamt uit zijn kindertijd. Hij komt uit een muzikaal nest en heeft levendige herinneringen aan hoe zijn broers en andere familieleden muziek maakten. Hij luisterde en proefde de klanken. Eduard is opgegroeid in de Schilderswijk. Hij heeft als kind en jongvolwassene moeilijke omstandigheden gekend en was al vroeg in zijn leven aan het zorgen voor het welzijn van anderen. Werd er echter door een familielid muziek gemaakt, dan bracht dat steeds weer vrolijkheid, harmonie en lichtheid in zijn wereld.

Ziel en zaligheid

Muziek luisteren doet Eduard niet zomaar. Hij doet dat met heel zijn ziel en zaligheid. Eduard legt uit dat als hij naar muziek luistert, hij zich volledig openstelt en luistert met zijn hart. Zijn lichaam komt dan helemaal tot leven. Menig stoel heeft hij vroeger stukgeslagen, omdat hij zich zo liet meevoeren door de muziek die hij hoorde op de radio. Vandaag de dag fungeert het luisteren naar muziek ook nog weleens als uitlaadklep voor Eduard, maar de stoelen blijven tegenwoordig meestal heel.

Kracht van muziek

Zoals vroeger in zijn gezin de muziek harmonie en leven bracht, zo laat de muziek in Gulden Huis ook steeds weer haar licht schijnen. Enthousiast vertelt Eduard over het evenement Florence Musicals, waarbij schoolkinderen uit groep acht optreden in de verzorgings- en verpleeghuizen. Elke klas brengt weer een andere energie met zich mee en voor zowel de kinderen als bewoners is de uitwisseling erg betekenisvol. Bewoners die Eduard weleens bedroefd op een afdeling tegenkomt, leven op en worden vrolijk als ze luisteren naar de kinderen. Voor de kinderen is het een muzikale ontmoeting, die ze hun hele verdere leven mee mogen dragen en waar ze op kunnen bouwen. Ze hebben namelijk de kracht van muziek mogen ervaren. Hoe muziek in staat is om te helen, troosten, verblijden en verbinden. Hoe het een levenslange helper kan zijn, als je luistert met je hart.

Susan de Liefde