Meer privacy, comfort, vrijheid en mogelijkheden in vernieuwd woonzorgcentrum Duinstede

29-10-2015
Meer privacy, comfort, vrijheid en mogelijkheden in vernieuwd woonzorgcentrum Duinstede

Florence is hard bezig het woonzorgcentrum Duinstede in Wassenaar een nieuwe uitstraling te geven. Het eerste deel van een grootschalige renovatie is onlangs opgeleverd. Naar verwachting voldoet Duinstede in de zomer van 2016 aan alle moderne eisen van deze tijd. De reacties van de bewoners en hun familieleden op de eerste aanpassingen zijn lovend.

 

Grondige renovatie woonzorgcentrum Duinstede

Het woonzorgcentrum Duinstede was volgens manager Facilitair & Welzijn Paul Slijpen toe aan een grondige renovatie. “Duinstede is 20 jaar oud en is gebouwd als een verpleeghuis, zoals dat in die tijd gebeurde: met lange gangen en met tweepersoonskamers met gedeeld sanitair. De wensen van de bewoners en familieleden zijn in de loop van de jaren anders geworden. We hoorden ook steeds vaker mensen vragen om eigen sanitair. Nu zagen we ook de mogelijkheid om er wat aan te doen.”

 

Multifunctionele inrichting Duinstede

Na een uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheden en een grondige logistieke voorbereiding is in april van dit jaar begonnen met de grootscheepse renovatie. Het oude keukengedeelte is volledig tegen de vlakte gegaan (zie foto) en heeft ruimte gemaakt voor een moderne en comfortabele zorgafdeling voor acht bewoners. Hier wonen op dit moment bewoners met een zware lichamelijke zorgvraag. De ruimte is zo ingericht dat het in de toekomst multifunctioneel kan worden ingezet, voor somatische of psychogeriatrische zorg of wellicht als Zorghotel waar mensen kunnen verblijven na een ziekenhuisopname of om tijdelijk hun mantelzorger te ontlasten.

 

Tijdelijk onderkomen in Voorschoten

Renoveren terwijl de bewoners er nog wonen die van zware zorg afhankelijk zijn, is altijd lastig. “Met die reden hebben wij besloten het onze bewoners zo comfortabel mogelijk te maken en zo weinig mogelijk te laten verhuizen. De mensen van de twee afdelingen in vleugel a zijn onlangs verhuisd naar ’t Hofflants Huys in Voorschoten. Zij blijven daar tot de volledige renovatie achter de rug is. Zodra de woningen in vleugel a klaar zijn, kunnen de bewoners van de twee afdelingen in vleugel b hiernaartoe verhuizen. De bedoeling is dat dit nog voor de feestdagen gebeurt. De vleugels liggen ver genoeg uit elkaar om de overlast van de bouwwerkzaamheden te beperken.”

 

Meer privacy, comfort en meer vrijheid

Na de verbouwing hebben de 76 voormalige bewonerskamers en het keukengedeelte plaatsgemaakt voor 87 zelfstandige wooneenheden met eigen sanitair voor maximaal 96 bewoners. Elke afdeling krijgt ook een woning voor een echtpaar om in te verblijven. “Gelukkig is de ruimte binnen het bestaande Duinstede aanwezig om alles te kunnen realiseren”, zegt Slijpen. “Zo hadden we op de afdelingen bij alle kamers bergruimten aan de gangkant. Die hebben we nu bij de badkamers getrokken.” De bewoners van Duinstede krijgen door de renovatie meer privacy en comfort. “En vrijheid”, benadrukt Slijpen. “We gaan ook de tuin omheinen. Dat houdt in dat iedereen gewoon naar buiten kan gaan wanneer hij wil, om in de winter te genieten van de eerste sneeuwvlokken bijvoorbeeld of om lekker te mijmeren in het lentezonnetje.”

Contact
070 - 41 31 000
Bel mij terug
Naam*
Telefoonnummer*
Ik heb een vraag over:
Vul hier niets in a.u.b.