Psychologische ondersteuning

Psychologische ondersteuning

Vergeetachtigheid, sombere gedachten, met iedereen ruzie, uw partner die verandert door ziekte. Bij deze problemen en meer staan de psychologen van Florence voor u klaar. Eigenlijk helemaal zo gek nog niet.

 

Wij staan voor u klaar 

Nee, u bent niet gek als u hulp vraagt aan een van onze psychologen. Als u last heeft van somberheid, eenzaamheid of angstgevoelens, dan staan wij voor u klaar. Ook kunnen wij u ondersteunen bij het verwerken van een verlies of het omgaan met familie- of relatieproblemen. We kijken met u waar uw klachten mee te maken hebben. Waar mogelijk helpen we u verder, bijvoorbeeld met persoonlijke gesprekken.

 

Voor wie is eerstelijns psychologische zorg bedoeld?  

Herkent u een van de volgende problemen?

 

 • Ik kan het allemaal niet meer zo goed onthouden, word ik dement?
 • Ik kan er niet meer tegen. Was ik maar dood.
 • Laat mij nou maar. Waarom laten ze me niet met rust?
 • Het lijkt wel of ik de laatste tijd met iedereen ruzie krijg. Hoe zou dat komen?
 • Het kost me steeds meer moeite om bij mijn moeder op bezoek te gaan. Ik doe het nooit goed.
 • De zorg voor mijn oude vader, een zieke tante en nu mijn man in het verpleeghuis. Help, het wordt me allemaal te veel!
 • Mijn man is zo veranderd door zijn ziekte. Ik weet niet hoe ik daarmee om moet gaan.
 • Mijn moeder is soms erg in de war. Kan ik haar nog wel alleen thuis laten?

 

Na een hersenaandoening

De gevolgen van een ongeval, beroerte of ziekte zijn niet alleen lichamelijk. Vaak veranderen gedrag en emoties na een hersenaandoening. Onderzoek door een psycholoog kan duidelijkheid geven. U leert meer over wat er aan de hand is, wat de prognose is en of er behandelmethoden zijn.

 

Verwerken van verlies

Het is moeilijk als uw gezondheid en daarmee uw zelfstandigheid achteruit gaat. Bij blijvende aandoeningen moet u misschien verhuizen naar een verpleeghuis. Of meer dagen per week therapie volgen. Dat kan moeilijk zijn om onder ogen te zien, want uw hele leven verandert. Ook uw omgeving moet zich aanpassen. Dit kan veel verdriet en onzekerheid met zich meebrengen. Sommige mensen raken zelfs in een depressie. Dit is een ziekte die behandeld kan worden. De psycholoog kan u hierbij van dienst zijn.

 

Partners

 • Als uw partner dement wordt of een beroerte krijgt, dan is dat ook van invloed op uw leven. Ook u kunt advies en begeleiding ontvangen van onze psychologen.
 • Staat uw partner op de wachtlijst voor wonen in een verpleeghuis of deelname aan dagbehandeling? Dan kunnen we, als u wilt, vast starten met psychologische begeleiding of behandeling.
 • Als uw partner na een tijdelijk verblijf in het verpleeghuis, bijvoorbeeld na een beroerte, weer naar huis komt, kunt u tegen problemen aanlopen. Ook dan adviseren en ondersteunen wij u graag. 
  De behandeling die uw partner in het verpleeghuis kreeg, kan ook thuis worden voortgezet.

 

Wat doet een psycholoog?

Een psycholoog onderzoekt denken, gedrag en emoties. Door middel van gesprekken, tests en vragenlijsten probeert de psycholoog te achterhalen wat er precies aan de hand is. Aan de hand van de uitkomst van dit onderzoek krijgen u en uw familie uitleg en adviezen. Samen met u probeert hij of zij een weg te vinden om door een moeilijke periode heen te komen.

Binnen Florence wordt multidisciplinair gewerkt. Dat betekent dat waar nodig overleg is tussen bijvoorbeeld de casemanager, ergotherapeut, logopedist en fysiotherapeut.

 

Hoe schakel ik de psycholoog in?

Voor eerstelijns psychologische zorg hebt u een verwijsbrief van huisarts of specialist nodig. Deze brief neemt u samen met een geldig legitimatiebewijs mee naar uw eerste afspraak.

 

Wat zijn de kosten?

Uw zorgverzekeraar vergoedt in principe jaarlijks acht zittingen. Afhankelijk van uw aanvullende verzekering zijn dit er meer. Per zitting wordt een eigen bijdrage van € 10,- gerekend. In veel gevallen verrekent de zorgverzekeraar deze achteraf met u.

Informeer bij uw zorgverzekeraar naar uw voorwaarden.

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de

Florence Gezondheid en Zorgwinkels. De medewerker van de Zorgwinkel stelt alvast wat vragen om uw behoeften te verhelderen. Daarna neemt een psycholoog zo snel mogelijk contact met u op om een afspraak te maken. U kunt de Zorgwinkel bereiken telefoonnummer 070 - 41 31 000.

Contact
070 - 41 31 000
Bel mij terug
Naam*
Telefoonnummer*
Ik heb een vraag over:
Vul hier niets in a.u.b.