Bewoner: 'Als ik zing, voel ik me jong'

Het duurt niet lang of meneer Ivens begint te zingen met een warme, volle stem. Stralend en krachtig vanuit zijn stoel. Een betere manier om zichzelf voor te stellen, kan ik me niet bedenken. Op de vierde verdieping van Gulden Huis woont Rinus Ivens nu drie jaar. Ik ontmoet hem voor een gesprek over muziek en zijn ervaring met het afgelopen Florence Concours, waar hij in de jury zat. In een aantal klanken ontmoet ik deze man in alle diepte en luchtigheid. Hij kijkt me aan: “Als ik zing krijg ik een warm gevoel van binnen en voel ik me jong.”

Bewoner: 'Als ik zing, voel ik me jong'

Meezingen met muziek die hij kent 

Rinus is een muzikale allesliefhebber. Van klassiek tot jazz tot musical, van viool tot piano, hij beluistert het allemaal graag. Maar het meeste houdt Rinus misschien nog wel van zang en koren. Vijfentwintig jaar lang heeft hij met ziel en zaligheid als tenor in een mannenkoor gezeten en daarbij vele mensen verblijdt met zijn muziek. Hij glundert als hij vertelt over het samenspel van melodieën en klanken: “Zo mooi, alles komt samen.” Tegenwoordig klinken zijn klanken nog vaak op de afdelingen als hij meezingt met de muziek die hij kent.

Muziek schenkt ontspanning, kracht en vrolijkheid

Afgelopen jaar was Rinus jurylid van het Florence Concours en mocht hij op zijn beurt weer genieten van jonge muzikanten die vol overgave optraden. Rinus kijkt er met veel plezier op terug. Als hij hoort over andere aankomende muzikale activiteiten binnen het verpleegtehuis leunt hij enthousiast en levenslustig voorover. Het ouder worden omvat naast mooie, ook moeilijke kanten, maar muziek schenkt Rinus steeds weer ontspanning, kracht en vrolijkheid. Muziek loopt daarin als rode draad door zijn leven en "het gaat er niet uit.”

 

Prachtig samenspel

Na afloop van het gesprek realiseer ik me dat muziek geen leeftijd kent. Het maakt niet uit of je aan het begin of meer aan het einde van je leven staat; muziek raakt je ziel in het moment. Tegelijkertijd kun je met muziek jezelf uitdrukken op een manier die met woorden niet te vatten is. Je kunt jezelf en elkaar ontmoeten in de pure taal van de muziek. Daarin is het Florence Concours een prachtig samenspel, waarin zowel jong als oud elkaar echt kan ontmoeten en samen kan genieten, in het hier en nu.

 

Susan de Liefde

Bel mij terug

Naam*
Telefoonnummer*
Ik heb een vraag over:
Door op 'verzenden' te klikken gaat u ermee akkoord dat wij uw gegevens verwerken ten behoeve van onze dienstverlening aan u. Wij gebruiken uw gegevens niet voor marketingsdoeleinden.
Vul hier niets in a.u.b.