Vrijwilliger: 'Luister naar muziek die jou raakt'

“Wat hier gebeurt met Florence Swingt is uniek, echt uniek in Nederland” vertelt hij enthousiast. De swingende klanken en de bruisende energie van het Florence Swingt festival heb ik net even achter gelaten om met Ton van Ras te praten. Ton is een groot jazzliefhebber, muzikant en medeorganisator van het festival. Ik ben benieuwd hoe hij het festival beleeft en wat hem zo raakt in jazzmuziek.

Vrijwilliger: 'Luister naar muziek die jou raakt'

Leven zonder jazz is ondenkbaar 

Een leven zonder jazz is ondenkbaar geworden. Al 65 jaar lang is Ton geboeid door jazzmuziek. Toen hij 7 jaar oud was leerde hij jazz via zijn oudste broer kennen. “Het pakte me en het heeft me niet meer losgelaten.” Luisteren, drummen en ervan genieten, maar ook het organiseren van jazzbijeenkomsten geeft hem ontzettend veel voldoening. Hij oogt vervult en blij, terwijl ik met hem spreek. Al snel komt er een herinnering bij hem boven van het Florence Swingt festival van vorig jaar toen The Millers, een jazzband uit de periode 1945-1961, optrad en de hele zaal begon mee te zingen. Hij krijgt nog kippenvel als hij daar aan denkt.

 

Jazzmuzikanten vertellen een verhaal

Jazzmuziek en improvisatie horen bij elkaar. Ton legt uit dat hierdoor de muzikanten hun instrument ongelofelijk goed moeten beheersen. Elk jazzoptreden is weer anders en ontstaat in interactie met het publiek. De jazzmuzikanten vertellen als het ware een verhaal, dat tijdens de improvisatie in hun hoofd opkomt. Ton voegt eraan toe dat de jazzmuzikanten die optreden tijdens het Florence Swingt festival heel dankbaar zijn om een podium te krijgen en er altijd veel zin in hebben. De interactie met het publiek tijdens deze dagen maakt het juist zo bijzonder.

 

Luister naar muziek die jou raakt

Als ik Ton tenslotte nog om een luistertip vraag binnen de jazzmuziek, zegt hij beslist: “Het is het allerbelangrijkste dat je naar muziek luistert die je raakt, dat het iets met je doet ongeacht wat voor een soort muziek het is.” Ik kijk naar Ton die frivool en levendig is, vol in interactie staat met de mensen om hem heen en steeds weet te boeien met inspirerende verhalen die hij vertelt. Ik zie dat Ton gelijk heeft. De jazzmuziek heeft hem inderdaad gevormd; hij is zelf een beetje jazz geworden!

Ik stap de wereld van Florence Swingt weer in. Daar zijn de vrolijke, ontspannen gezichten van bewoners en medewerkers weer en ik hoor bevlogen muzikanten hun verhaal vertellen aan het genietende publiek. Ik zie wederzijdse dankbaarheid en betrokkenheid; het raakt me.

 

Susan de Liefde

Bel mij terug

Naam*
Telefoonnummer*
Ik heb een vraag over:
Door op 'verzenden' te klikken gaat u ermee akkoord dat wij uw gegevens verwerken ten behoeve van onze dienstverlening aan u. Wij gebruiken uw gegevens niet voor marketingsdoeleinden.
Vul hier niets in a.u.b.