Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar een voormalig medewerker van Dekkersduin.
Verdenking
De medewerker is van 1 april 2018 tot en met 6 februari 2020 in dienst geweest bij Florence. Van 1 april 2018 tot 17 juli 2019 werkte zij op de afdeling Somatiek. Na 17 juli 2019 heeft de zorgmedewerker in verband met verlof geen werkzaamheden meer verricht op deze locatie. De verdenking is dat de medewerker in deze periode medicijnen van cliënten heeft achtergehouden. Met andere woorden: zij heeft medicijnen niet aan cliënten van de afdeling Somatiek gegeven, terwijl dat wel had gemoeten. Ook bij een vorige werkgever, zorgaanbieder Pieter van Foreest, zou deze medewerker medicatie van cliënten achtergehouden hebben.
Ontslag en aangifte
De medicijnen zijn later teruggevonden. Florence heeft de medewerker op staande voet ontslagen. Ook is aangifte gedaan bij de politie. Vervolgens hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar de situatie. Uit dit interne onderzoek blijkt niet dat cliënten van de afdeling Somatiek ernstige gezondheidsschade of lijden hebben ondervonden door het niet krijgen van medicatie. We hebben ons onderzoek gedeeld met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Strafrechtelijk onderzoek
Daarnaast is er een strafrechtelijk onderzoek gestart door het Openbaar Ministerie Den Haag. De vraag die het strafrechtelijk onderzoek probeert te beantwoorden, is of het niet toedienen van de medicijnen gezondheidsschade of lijden heeft veroorzaakt. Hiervoor worden de medische dossiers van zes cliënten van Pieter van Foreest onderzocht. Dossiers van cliënten van Dekkersduin worden niet nader onderzocht.