Wijndaelercentrum haalt opnieuw het certificaat ‘De Roze Loper’

De Roze Loper heeft als doel de sociale acceptatie en inclusie van LHBTI’s in zorg- en welzijn instellingen te bevorderen.

Wijndaelercentrum haalt opnieuw het certificaat ‘De Roze Loper’

Wonen in Wijndaelercentrum houdt in dat bewoners leven in een warme, open omgeving met eigen persoonlijke vrijheid. Er is ruimte voor de eigen levensbeschouwing van alle bewoners. Bewoners hebben regie over het eigen leven en beslissen zelf wat ze nodig hebben. Wijndaelercentrum heeft vanwege deze zorgbenadering opnieuw het officiële keurmerk 'De Roze Loper' behaald.

Iedereen is welkom

 “Bij het geven van zorg zetten wij ons in voor tolerantie. Iedereen is bij ons welkom en kan zichzelf zijn. Dit ongeacht afkomst, religie of seksuele geaardheid. Supertrots zijn wij met elkaar dat wij het keurmerk weer behaald hebben. Je thuis en veilig voelen is een basisbehoefte van ieder mens. Helaas is dit niet voor iedereen gewoon, maar bij ons dus wel, benadrukt Cisca Koernap, coördinator informele zorg. Wij laten de regenboogvlag weer met trots wapperen voor ons gebouw.”

 

De heer Runge, een bewoner van 82 jaar, “Het is fijn dat je bij Wijndaelercentrum jezelf kan zijn. Dat vind ik heel belangrijk. Als homo voel ik mij hier gerespecteerd en ervaar ik geen discriminatie op mijn geaardheid. Ook merk ik geen discriminatie op ras en kleur bij de andere bewoners hier. Daarom ben ik trots dat ik de regenboogvlag mag geven aan de directie van Florence.”

 

“Een mooi voorbeeldpositie dat een van onze locaties deze opsteker op diversiteit in de zorg weer heeft gekregen, vertelt Ellen Maat, lid raad van bestuur. Het is belangrijk dat bewoners kunnen zijn wie ze zijn, dat is niet altijd vanzelfsprekend. De ouderengeneratie heeft hard voor die rechten moeten strijden. Dit moeten we vasthouden en verder doorzetten. Inclusiviteit oftewel jezelf kunnen zijn, is de kern van het ‘Leven Leiden dat je lief is’, dat is waar we bij Florence dagelijks voor gaan. De regenboogvlag als symbool willen we dan ook op zoveel mogelijk locaties van Florence een plek geven. De volgende locatie, Houthage, is er al mee bezig.”

Over 'De Roze Loper'

'De Roze Loper' heeft als doel de sociale acceptatie van LHBTIQ+'s in zorg- en welzijn instellingen te bevorderen. De Roze Loper bestaat uit een traject dat leidt naar sociale acceptatie van seksuele diversiteit in de zorg. Bewoners voelen zich na een traject meer gezien, voelen zich veilig in hun seksuele en genderidentiteit. Daarnaast wordt de organisatie zelf meer inclusief naar minderheidsgroepen in het algemeen.