'Gezond en gevarieerd eten is belangrijk'

Goed en gevarieerd eten is erg belangrijk. Danique Katier, diëtist bij apetito, vertelt u hier meer over.

'Gezond en gevarieerd eten is belangrijk'

Kans op chronische ziekten wordt kleiner

Gezond eten is belangrijk om het lichaam in conditie te houden. Dat weten we natuurlijk allemaal, maar toch krijgen lang niet alle mensen de juiste voedingsstoffen binnen. Diëtist Danique Katier legt uit wat het belang is van een goed voedingspatroon. “Gezond eten verkleint de kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Bovendien zorgen de juiste voedingsstoffen voor een sneller herstel na een ziekte.”

Schijf van Vijf

Een handig hulpmiddel om tot een uitgebalanceerd en volwaardig voedingspatroon te komen, is volgens Katier de Schijf van Vijf die het Voedingscentrum hanteert. “In de Schijf van Vijf wordt bijvoorbeeld aangeraden om elke dag minstens 250 gram groenten verspreid over de dag te eten; ten minste 150 gram bij de warme maaltijd en de rest gedurende de dag. Ook is het goed om iedere dag twee stuks fruit te eten en om zout te beperken. Een te hoge zoutinname kan namelijk de bloeddruk verhogen en dit kan leiden tot onder meer hart- en vaatziekten en nieraandoeningen.”

Spiermassa

Volgens Danique is het juist voor senioren essentieel dat hun maaltijden voldoende voedingstoffen bevatten. “Senioren hebben weliswaar minder calorieën nodig omdat hun verbranding minder snel gaat, maar juist voor deze doelgroep is gevarieerd eten essentieel. Hiermee krijgen ze de juiste voedingsstoffen binnen. Eiwitten bijvoorbeeld, die spelen een grote rol bij gezond oud worden. Het zijn de bouwstenen van het lichaam. Een eetpatroon met relatief veel eiwit draagt bij aan een gezond gewicht en helpt bij de instandhouding van de spiermassa. Dat is heel belangrijk, want een afname van spierkracht kan op lange termijn leiden tot een verminderde weerstand of een slechter herstel na ziekte. Behalve eiwitten zijn andere belangrijke voedingsstoffen calcium, vitamines, voedingsvezels en vocht. Door gevarieerd te eten krijg je die stoffen binnen.”

Prima en lekker alternatief

Gevarieerd eten is dus letterlijk van levensbelang. Toch hebben veel ouderen geen zin meer om uitgebreid voor zichzelf te koken of ze kunnen het niet meer. Volgens Danique bieden kant- en-klaarmaaltijden dan de oplossing: “Vriesverse maaltijden zijn een prima alternatief als mensen niet meer willen of kunnen koken. Vriesvers betekent dat het eten in zeer korte tijd in diepgevroren conditie wordt gebracht. Daardoor is er geen kwaliteitsverlies: vitamines en voedingswaarden blijven optimaal behouden. Bovendien blijft de smaak hetzelfde. Dus de maaltijden zijn ook nog eens hartstikke lekker!”

Meer informatie over maaltijden aan huis

Wilt u meer weten over de maaltijdenservice aan huis? Hier leest u meer.