'Wij maken bijsluiters begrijpelijk'

Arts Afke de Jong bedacht de Kijksluiter. Zij wil belangrijke medicijneninformatie begrijpelijk maken.

Afke de Jong 'wij maken bijsluiters gebrijpelijk'

Goede gezondheid begint met goede informatie

Dat 30 tot 40 procent van de geneesmiddelen niet goed gebruikt wordt, was voor arts Afke de Jong aanleiding te starten met Stichting Kijksluiter. "Goede gezondheidszorg begint met goede informatie voor patiënten." En precies daarvoor zorgen de animatievideo’s op www.kijksluiter.nl. Op de website staat een bibliotheek van animatievideo’s – zogenaamde Kijksluiters – waarin de belangrijkste informatie uit bijsluiters van geneesmiddelen wordt uitgelegd. Op een voor iedereen begrijpelijke manier.

Belangrijkste informatie in Kijksluiter

Arts en initiatiefnemer van Stichting Kijksluiter, Afke de Jong: "Het is heel belangrijk dat mensen weten waarom en hoe ze hun geneesmiddelen moeten slikken. Maar de meeste papieren bijsluiters zijn onbegrijpelijk voor de gemiddelde patiënt. Wij halen de belangrijkste informatie uit de bijsluiter en vertalen die naar een voor iedereen begrijpelijke animatievideo. De meeste bijsluiters staan bijvoorbeeld bol van de mogelijke bijwerkingen. Slechts een paar daarvan komen regelmatig voor – die lichten we toe in de video’s. Daarnaast zijn er situaties waarop de patiënt extra alert moet zijn – ook daar gaan we op in. Maar onze opsomming is niet compleet: de bijwerkingen die maar heel af en toe voorkomen, noemen we niet. Voor de volledige informatie verwijzen we naar de bijsluiter."

Kijksluiters eenvoudig in gebruik

Kijksluiter is op verschillende manieren te gebruiken. U kunt zoeken op de naam van het geneesmiddel; dan komt vanzelf de bijbehorende Kijksluiter tevoorschijn. Ook kan uw apotheker de Kijksluiter van uw geneesmiddel voor u klaarzetten. Of u maakt een persoonlijk account aan waarin u al uw Kijksluiters overzichtelijk kunt bewaren en terugkijken. De hoeveelheid Kijksluiters die op www.kijksluiter.nl staan, is aanzienlijk, vertelt Afke: "Voor 95 procent van de recepten die worden uitgeschreven hebben we een Kijksluiter ontwikkeld. En het mooie is dat ze beschikbaar zijn in verschillende talen: Nederlands, Engels, Turks en Arabisch. Zo kan iedereen in Nederland zijn medicijnen op de juiste manier leren gebruiken."

FlorencePas aanvragen

  • De FlorencePas kost 28,50 euro per jaar. 
  • U kunt gedurende het hele jaar de FlorencePas aanvragen.
  • U regelt dit online door onderstaand formulier in te vullen. U geeft daarmee ook direct een machtiging voor de automatische incasso.
  • Heeft u geen e-mailadres of wilt u uw bankgegevens liever niet online aan ons doorgeven? Dan kunt u contact met ons opnemen via 070 - 41 31 000 (optie 4). U krijgt dan een inschrijf- en een SEPA-formulier (voor de automatische incasso) toegestuurd.
  • Lees ook de algemene voorwaarden van de FlorencePas.
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Vul hier niets in a.u.b.