'Niet alleen naar wond kijken'
Mensen met een wond worden vaak door hun huisarts doorverwezen naar de wondconsulenten van Florence. Selma van Lobenstein houdt de wonden van mevrouw 't Hart in de gaten.
Wonden die niet genezen
"Mevrouw ’t Hart heeft een dwarslaesie. Daar kunnen soms wonden bij ontstaan zonder dat mensen het door hebben", vertelt Selma die precies weet en bepaalt hoe wonden moeten worden verzorgd. Mevrouw ’t Hart weet uit ervaring hoe waardevol deze gespecialiseerde zorg is. "Ik heb sinds 1962 een dwarslaesie en ik heb inderdaad wel eens eerder wonden gehad. Maar niet zodanig dat ze me hebben gehinderd in de dingen die ik wilde doen. Nu wel, maar dat is de leeftijd. Je huid wordt dunner en dan duurt herstel langer."
Snel handelen
Als wondconsulent heeft Selma een regiefunctie. "Wij hebben contact met artsen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars en bepalen hoe de wonden verzorgd moeten worden. Eens in de veertien dagen gaan we bij cliënten langs om de wonden te bekijken en eventueel nieuw beleid uit te zetten." De dagelijkse wondverzorging ligt in handen van Selma’s collega’s, de thuiszorg-medewerkers, die door wondconsulenten zoals Selma worden opgeleid. Selma: "Als wij worden ingeschakeld komen we vaak al dezelfde dag langs. Dan zetten we heel snel het beleid uit en bestellen meteen de juiste verbandmaterialen. Voor cliënten is het fijn dat ze snel geholpen worden. Dat komt ten goede aan hun herstel."
Geduld en rust
Mevrouw ’t Hart beaamt dat en vult aan: "Ik vind het heel prettig dat de wondconsulent niet alleen naar mijn wond kijkt, maar ook echt met mij overlegt over hoe we die gaan behandelen. Ze neemt de tijd, dat vind ik belangrijk. Verder geeft ze altijd goede instructies aan de mensen die de wond dagelijks verzorgen." Mevrouw ’t Hart is positief gestemd: "Ik moet geduld hebben en veel rusten. Daar hou ik me aan. En dan gaat de wond heus wel dicht, daar heb ik alle vertrouwen in!"