'We stoppen als het doel is bereikt'

'We stoppen als het doel is bereikt'

Fysiotherapeut Armanda Wensveen werkt bij revalidatiecentrum Westhoff. Ze weet alles van herstellen na een herseninfarct en bekkentherapie. Mevrouw Hoogerheide-Rühl (79) heeft baat bij de oefeningen.

Weer kunnen traplopen

“Mevrouw Hoogerheide- Rühl verblijft in Westhoff sinds haar herseninfarct enkele maanden geleden”, vertelt Armanda. “Om naar huis te kunnen, moet ze kunnen traplopen. En ze wil weer buiten kunnen wandelen, liefst zonder rollator. Om haar conditie te verbeteren, fietst ze op de hometrainer. Daarnaast doen we balansoefeningen. Mevrouw is slechthorend. Dat heeft ook invloed op haar evenwichtsorgaan. Verder volgt ze groepstherapie. Daar heeft ze contact met lotgenoten. Ze stimuleren elkaar bij de oefeningen en het is gezellig.”

 

Leuke onderbreking

“Ik kijk altijd uit naar de revalidatie”, zegt Irene Hoogerheide-Rühl. “Het is een leuke onderbreking, anders zit je maar zo. Het draagt ook goed bij aan mijn genezing, want ik gebruik mijn spieren. Dat doe ik niet als ik blijf zitten. En communiceren is heel goed om weer op woorden te komen. Het was net of die na het herseninfarct uit mijn hoofd waren. Nu ik onder de mensen ben, komen ze weer terug.”

 

Behandelplan revalidatie

De doelen en haalbaarheid van de behandeling bepaalt Armanda in het eerste gesprek met de cliënt. “Dat doen ook andere disciplines, zoals de ergotherapeut, logopedist, specialist Oudergeneeskunde en maatschappelijk werk. We maken een heel behandelplan. De arts of verpleegkundige bespreekt dit met de cliënt, soms met de familie erbij. Ik begin meestal met vier of vijf keer oefenen per week en bouw af naarmate iemand vordert. De behandeling stopt pas als de doelen zijn bereikt of de cliënt er thuis verder aan kan werken.”

 

Proefverlof

Irene Hoogerheide-Rühl was afgelopen weekend voor het eerst op proefverlof thuis bij haar man. “Het ging goed, maar het was als een droom. Ik ben alles weer vergeten.” Armanda: “Wij scheppen de voorwaarden om weer thuis te gaan wonen. Lukt het thuis om te manoeuvreren met de rollator, is het veilig, heeft iemand extra hulp nodig? Als het zover is, zou ik voor mevrouw nog graag therapie aan huis hebben. Om te zien of ze niet terugvalt, omdat ze op dit moment nog kwetsbaar is op verschillende vlakken.”